Більшість емігрантів з України не повернуться з Європи через рік

22:22 28 вересня 2022 р.

Фото до новини

За найгіршого сценарію Україну ще полишить до 5 млн громадян, окрім 1,2 млн, які вже виїхали з країни з 24 лютого.

Про це сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова у Національному агентстві України з питань державної служби, пише Dailylviv.com.

«З 24 лютого до 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн людей. В’їхали за цей час – 7,2 млн. Наразі за кордоном перебувають 1,2 млн людей з України. Вагому частину із них, окрім жінок із дітьми, складають малий прикордонний рух, відрядження, відпустки, виїзд іноземців у перші дня війни, перетин кордонів з метою пільгового ввезення автомобілів, тощо», - зауважила Елла Лібанова. 

Вона припускає, що окрім, 1,2 млн, які вже перебувають за кордоном, Україна може додатково втратити щонайменше 500-600 тисяч людей. Натомість максимальна кількість емігрантів може сягнути 5 млн. Цей сценарій стане реальним у випадку затягування війни. За таких умов існує ризик, що після скасування воєнного стану до українок з дітьми почнуть переїздити чоловіки. 

«У світі відбувається жорстка конкуренція за трудові ресурси. Європа старішає сильніше за Україну і компенсує це старіння емігрантами. Українці, що виїхали, є добре освіченими, значну їх частину складають діти шкільного і студентського віку. Відтак, якщо ця хвиля емігрантів пробуде у Європі більше року, є ризик, що більшість не повернеться додому», - підкреслила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН. 

Студентів більше не випускатимуть за кордон на навчання - пояснення ДПСУ

Польща переходить на другий етап допомоги українським біженцям: що змінилося

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів