Біженців з України в Європі буде більше взимку: хто прийматиме

16:51 2 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Європа має обудувати мережу прийому українських мігрантів, що об'єднала би різні країни.

Українці, які шукають притулку, надто нерівномірно розподілені в Європі, що може стати справжньою проблемою взимку, якщо ситуація в Україні погіршиться, вважає експерт з питань міграції Ґеральд Кнаус. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Найбільший тягар несуть такі країни, як Чехія і Польща; попереду нас чекає «історична зима біженців», — додав він.

Дослідник міграції Ґеральд Кнаус очікує величезного зростання кількості біженців через війну в Україні найближчими місяцями. «Ми зіткнулися з історичною зимою біженців, якщо ситуація в Україні погіршиться, а постачання тепла і електроенергії не буде працювати через знищення електростанції Росією або використання (Кремлем) зброї масового знищення», — сказав Кнаус в інтерв'ю газетам з медіагрупи Funke. «ЄС зараз не був би готовий до цього", — оцінив він.

Австрійський соціолог, який живе в Берліні, негативно прокоментував «дуже нерівномірний розподіл» українських мігрантів у Європі. «Такі країни, як Чехія і Польща, несуть найбільший тягар, тоді такі країни, як Франція, прийняли частину воєнних мігрантів», — зазначив він.

«Тут потрібна більша європейська солідарність. Це необхідно не лише між країнами, а й між великими містами та муніципалітетами, які повинні побудувати мережу, щоб зробити можливим прийом біженців у Франції чи Італії», — оцінив Кнаус, який є президентом мозкового центру European Stability Initiative.

«Приватні (структури) показали, як це можна зробити: з (правильною) прозорістю, інформаційною політикою і солідарністю. Тільки так можна впоратися з цим історичним зимовим прийомом біженців з України», — додав він.

Нагадаємо, що за найгіршого сценарію Україну ще полишить до 5 млн громадян, окрім 1,2 млн, які вже виїхали з країни з 24 лютого. Про це сказала директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова у Національному агентстві України з питань державної служби.

Більшість емігрантів з України не повернуться з Європи через рік

Чехія і Австрія запровадили контроль на кордоні зі Словаччиною

У ФРН припиняють прийом біженців з України

Кількість біженців, які повернулися в Україну за останній місяць, зросла на 24%: скільки їх

У червні найбільше біженців з України прийняли чотири країни ЄС

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів