У Львові назріває критична ситуація з вивезенням відходів, – Садовий (+відео)

20:45 7 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: lviv.vgorode.ua

Міський голова Львова вимагає, «щоб держава застосувала свої дії».

«Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про оголошення міста Львова та сіл Малехова і Грибович зоною надзвичайної екологічної ситуації. На брифінгу міський голова прокоментував, що це означатиме для Львова. Також мер зазначив, що місто очікує на допомогу держави у фінансуванні початку рекультивації полігону ТПВ у Грибовичах», – повідомили сьогодні, 7 червня, в прес-службі міськради, де також розлого цитують Андрія Садового, який зазначив:

«Це дасть можливість державі або виділяти додаткові кошти, або брати це до уваги. Відбувся зсув. Приїхала вчора комісія Верховної Ради, говорить про можливий наступний зсув. Де науковці, де фахівці? Якщо компетенції львівських фахівців не достатньо, чому ми не бачимо фахівців Академії наук України?

Всі стоять осторонь і спостерігають. Це по-партнерськи, що найбільше україномовне місто світу волає про проблему, яка є? Ми продукуємо в день орієнтовно 650 тонн відходів. Ми ж маємо кудись їх вивозити. ЛКП «Збиранка» приймала відходи з Яворівського району, весь Жовківський район, Кам’янко-Бузький район, Пустомитівський район. Куди вони сьогодні вивозять сміття? Ми маємо на території області 600 полігонів і тільки ми вивозимо на те, чи інше місце, одразу приїжджають невідомі особи, підбурюють людей не вивозити і блокують.

Домовились  з іншими обласними центрами щодо вивезення сміття за межі області. Вирішили на території очисних споруд збудувати перевалочну станцію, де з малих машин можна перевантажувати у великі машини.

Другий день на місці група активістів, які говорять, що не дадуть це зробити. Приходять старші дядьки, роздають їм гроші, вони далі стоять. Міліція прийшла, подивилась і пішла. Вони ввійшли на територію режимного об’єкту.

Яка реакція держави? Ми нічого не можемо зробити. Мова йде про вплив держави. У кожному районі є районні державні адміністрації, які здійснюють нагляд за тими чи іншими полігонами. Простий меседж міським та сільським головам – люди, допоможіть. Цього меседжу сьогодні нема. Є публічне «так, ми допоможемо», а дзвінки – «не пускайте, заблокуйте Львів». Можливо комусь вигідно, щоб Львів був завалений сміттям. Хочуть поставити Львів на коліна?

Сміттєспалювальні заводи будуються у розвинених країнах світу. Це Німеччина. Зараз поляки починають будувати в себе заводи. Але вони отримують 75% дофінансування від Європейського Союзу. Такий проект для міста Львова орієнтовно вартував би 300 млн євро.

Це надзвичайно великі кошти і ми сьогодні собі не можемо навіть цього дозволити. Можливо, років через 10-20. Те, що ми можемо собі дозволити, - це глибинна переробка сміття. Все одно є відходи, їх треба захоронювати. Власне, такий проект ми плануємо реалізувати у Львові, роблячи масштабну рекультивацію полігону, бо цей полігон експлуатується з ІІ світової війни. Ми чітко йшли на реалізацію цього проекту. Після цього, коли ми домовились з громадою, найшли всі порозуміння, ми отримали цей підпал.

На сьогодні інститут Гірхімпром працює над вдосконаленням проекту, враховуючи ту біду, яка сталась, і за результатами роботи інституту та корегування проекту, ми отримаємо реальну відповідь на ситуацію. Не можливо зробити рекультивацію полігону, якщо недосипати велику частину або грунту, або інших компонентів. Грунт вартує в три рази дорожче, ніж сміття. Але це вже питання не Грибовичів, а більше Малехова. Зсув відбувся на території Малехівської сільської ради. Ми з сільським головою знаходимось у хорошому контакті, він розуміє глибину цієї проблеми.

Компанія «Гафса» почала працювати у Львові з 2004 року. На жаль, вона не ефективно працювала. Вона не захотіла дати можливість іншим компаніям працювати, бо ще до мене, за попереднього міського голови, з ними була підписана монопольна угода до 2018 року. Такі реалії, які я отримав у спадок.

Моя заява стосується, в першу чергу, Малехова, Грибович, вона стосується загрози, яка може завтра бути у Львові. Ситуація критична. Блокування вивозу сміття з мільйонного міста. Як тільки взнається інформація, куди ми веземо, зразу приїжджають невідомі люди, починають блокувати, міські голови, маючи тиск, говорять, що не можуть більше прийняти.

Якщо держава не втрутиться і не посприяє, буде надзвичайно важко. Тоді ми дійсно у Львові будемо мати зону екологічного лиха, а це включає всі відповідні наслідки. Цей закон має однозначне тлумачення. Тому сьогоднішнє моє звернення – не допустити біди у Львові, яка може бути завтра, і посприяти у вирішенні проблем Малехова і Грибович вже сьогодні. Там є біда. Я не бачу достатньої кількості експертів, науковців. Думаю, що у цій ситуації політика грає велику роль. Прикро. У складні часи ми повинні бути разом і об’єднуватись.

На сьогодні ми стоїмо перед питанням почати великий проект. Ми три роки вели перемовини з банком. Жоден інвестор не буде інвестувати кошти у рекультивацію. Коли мені хтось називає якісь ефемерні фірми з багатьох країн, подивіться їх статутний фонд, реєстрацію, зрозумійте, що вони пропонували. Поставити сортувальну лінію, але підняти тариф у 50 разів? Кожна пропозиція була детально аналізована. Кращої пропозиції для співпраці, ніж Європейський інвестиційний банк, не може бути.

Львина доля комплексної проблеми – це рекультивація. Вона забере 60-70% усіх коштів. Хто в світі може отримати кошти на 25 років під проценти 1,5% річних, плюс гранти? Тішусь, що банк пішов нам на зустріч. До нас є довіра, з нами готові працювати.

Ми звернулись вчора до депутатів Верховної Ради з  пропозицією на Комітеті розглянути можливість з додаткового фонду виділити 60 млн грн на рекультивацію цього року. Ми почнемо роботу вже цього року. Як тільки інститут закінчить доопрацювання проекту, ми одразу почнемо процес рекультивації. Якби держава дала нам 60 млн грн – це було б добре.

Кількість полігонів, які зараз приймають сміття зі Львова, критично низька. Відмовились Броди, Мостиська, Сокаль, Новий Розділ, Миколаїв, Самбір, Дрогобич та інші міста. Соромно, але така ситуація в нашій державі.

Я очікую на розмову з Президентом. Я мав розмову з Прем’єром, з віце-прем’єр-міністром. Я чітко і зрозуміло дав тлумачення, що очікую».

Я сьогодні звернувся до Президента України, до Прем’єр-міністра України з проханням  оголосити зоною надзвичайної екологічної ситуації, застосовуючи відповідний закон, село Великі Грибовичі, село Малехів і місто Львів. 

Сталася велика біда. Внаслідок пожежі відбувся зсув великої частини полігону, загинули люди, шукаючи ще еколога, який знаходиться під завалами. В результаті цього, 10 днів ми не вивозимо сміття на відповідний полігон і ми маємо загрозу надзвичайної ситуації. 

Ті міста, які приймали наші відходи, поступово починають відмовляти. І для мене критичною була розмова з одним-другим міським головою, які мені говорять про дзвінки з державних районних адміністрацій, настійливо рекомендуючи не примати сміття від міста Львова.

Якщо така ситуація є і держава стає осторонь, то ми можемо опинатися у великій біді. Це є велике мільйонне місто. Тому я звертаюся до Президента, до Прем’єра вжити всі необхідні заходи, тому що міська влада не має в своєму підпорядкуванні екологічних служб, поліції, надзвичайних ситуацій – це все державна гілка влади. Так, сьогодні ми місто прибираємо, але що буде завтра – не відомо. Сьогодні засідає сесія обласної ради, яка також звернеться до міських голів, підтримає їх, щоб вони були солідарні в цій ситуації.

Ми три роки в переговорному процесі з Європейським інвестиційним банком, вийшли на фінішну пряму, маємо гарантії на отримання фінансування для будівництва заводу з глибинної переробки сміття, рекультивації існуючого полігону, тому що ніхто в житті не буде цей полігон рекультивувати, бо це не є прибутковий бізнес. А Банк пішов назустріч. Сьогодні я говорив з Віце-прем’єром Зубком, бо ці документи знаходяться в його міністерстві. Він обіцяє максимально пришвидшений розгляд. Я сьогодні мав телефонну розмову з Прем’єр-міністром України, він зараз має по своїй лінії також вчинити ті чи інші дії. Я очікую на розмову з Президентом України. Не можна лишати мільйонне місто  в стороні, більше того, коли з районних адміністрацій йдуть дзвінки міським головам не приймати сміття зі Львова. Що це за солідарність така? Ми ж сплачуємо податки і велика доля коштів, які  збираються на території Львова, йдуть до державного бюджету. Ми вимагаємо, щоб держава застосувала свої дії. Є закон і  тим законом треба користуватися».

У прес-службі Львівської міської ради повідомили також сьогодні, 7 червня:

«Як розповіла керівник Сихівської районної адміністрації, заступник комісії з техногенно-екологічної безпеки і цивільного захисту населення Ірина Маруняк, ситуація з вивезенням сміття зі Львова стає критичною. Причини – переповнені полігони у Львівській області та тиск, який чинять активісти щодо вивезення сміття на звалища.

«Загалом, сміття вивозять, але є декілька майданчиків, які зараз є переповнені. Це одиничні випадки. Ми говорили з компанією «Еко-світ», з компанією «AVE», зараз вони інтенсивніше працюють щодо вивезення сміття.

Але з кожним днем ситуація стає критичнішою, тому що  полігони на території Львівської області також є перевантажені, громадські активісти чинять перепони щодо вивезення сміття на те чи інше звалище і, таким чином, посилюється  ситуація з вивезенням сміття.

Я сьогодні говорила на сесії обласної ради стосовно виділення земельної ділянки для тимчасового складування сміття і в подальшому для будівництва сміттєпереробного заводу. Паралельно необхідно проводити рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, а це тривалий процес. Але є відповідний проект, який пройшов експертизу. Також зверталися до мерів міст Львівської області, щоб вони посприяли в тому, щоб приймати сміття, поки вирішується питання з виділенням земельної ділянки.

Як варіант, в подальшому, коли місто буде мати своє сміттєзвалище, ми можемо приймати також той об’єм сміття, яке вивезли на полігони області. Тобто, така угода може бути підписана».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів