Статус дітей, які постраждали внаслідок війни, нічим не наповнений, - координаторка БФ (відео)

17:40 18 листопада 2022 р.

Фото до новини

Статус дітей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, наразі є номінальним: він нічим не наповнений, не передбачає жодних преференцій.


Про це під час пресконференції на тему "Захист прав внутрішньо переміщених осіб: 2022 рік. Нові виклики — нові рішення", яка відбулася у Львівському пресклубі, повідомила регіональна координаторка  БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” Оксана Яковець, пише Dailylviv.com

Вона вважає, що центральні органи виконавчої влади оперативно реагують на виклики війни, але в окремих сферах потребні додаткові напрацювання.

"Центральні органи виконавчої влади працюють дуже оперативно. Це підтверджує вже те, що звернутися за довідкою про взяття на облік як як ВПО можна кількома способами. Наприклад, через ЦНАПи, органи соціального захисту, додаток «Дія», тобто кілька варіантів, які були зручні і оперативно вирішували питання. Адже сама довідка – це констатація того, що людина є ВПО, і ця довідка дає людині право на певні соціальні виплати, соціальні підтримку та преференції. У цьому випадку закододавство швидко адаптували до тих викликів які надиктують реалії", - сказала Оксана Яковець.

За її словами, є законодавчі напрацювання щодо посилення захисту дітей.

"Зокрема, у 2018 році був прийнятий нормативний документ, яким регламентовано і передбачено надання дітям статусу, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Так сталося що цей статус є номінальним, і він нічим не наповнений, не передбачає жодних преференцій. Але для того, щоб цей статус був вагомим у фінансовій та матеріальній частині, нам потрібно знати, скільки цих дітей, тобто напрацювати кількісні показники з подальшими конкретними заходами чи стратегією стосовно цих дітей.

Питання людей з особливими потребами і пенсіонерів. Частина людей залишилася на тимчасово окупованих територіях, вони не мають можливості виїхати, не мають соціальної підтримки, декого з них депортували. У цьому плані напрацьовуються законодавчі ініціативи щодо захисту прав та інтересів цих людей",- зазначила координаторка БФ.

Регіональна юристка БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” Оксана Рубай додала: "Ми працюємо над доповненням законодавства щодо різних проявів насильства, зокрема торгівлі людьми. До повномасштабного вторгнення ми не мали таких форм прояву насильства і тих звернень жертв, щоб напрацювати для цих категорій підтримку і допомогу, які вони потребуватимуть, а також - послуг з їхньої адаптації і повернення до нормального життя".

На пресконференції, зокрема, було презентовано посібник, що містить 12 розділів корисної інформації для переселенців та фахівців, які працюють з ВПО. Юристи БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” проаналізували понад 80 нормативно-правових актів і на їхній основі склали методичні рекомендації, що простою мовою трактують складні державні послуги для переселенців і процедури їхнього отримання.

Збірка підготовлена у партнерстві з Міністерством реінтеграції України, Міністерством цифрової трансформації України в межах програми «Єднання заради дії» та за підтримки IREX.

У Львові для ВПО буде 1700 ліжкомісць, щоб комфортно проживати взимку, - юристка БФ (відео)

На Львівщині - 130 тис працездатних ВПО: скільки з них хочуть мати роботу (відео)

Усі громадські заклади в критичній ситуації використаємо під тимчасове житло для ВПО, - Козицький

Переселенці з району Донеччини одержать повну підтримку на Дрогобиччині

Житло для ВПО на Львівщині облаштують у гуртожитках, клубах і амбулаторіях, які не використовують

Усі переселенці покинули львівські школи

Львівщина оголосила про викупівлю житла для вимушених переселенців

На Львівщині будуватимуть житло для вимушено переміщених осіб: вже є 92 ділянки площею 582 га

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів