У Львові для ВПО буде 1700 ліжкомісць, щоб комфортно проживати взимку, - юристка БФ (відео)

16:05 18 листопада 2022 р.

Фото до новини

ВПО, які не мають фінансового ресурсу, щоб винаймати житло, мають отримати його через підтримку місцевої влади і донорів.


Про це під час пресконференції на тему "Захист прав внутрішньо переміщених осіб: 2022 рік. Нові виклики — нові рішення", яка відбулася у Львівському пресклубі, повідомила регіональна юристка БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” Оксана Рубай, пише Dailylviv.com

Як зазначила Оксана Рубай, люди які не мають фінансового ресурсу для того, щоб винаймати житло, мають отримати його через підтримку місцевої влади, а також донорів, без яких жоден бюджет би не витримав цього фінансового навантаження. Зокрема, у Львові за донорської підтримки буде облаштовано 1700 ліжкомісць, щоб люди могли комфортно проживати довший час, особливо у зимовий період.

Регіональна координаторка БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” Оксана Яковець додала, що держава нещодавно прийняла рішення зі збільшення розміру відшкодування тим орендодавцям, які надають житло в оренду ВПО.

Вона також нагадала, що в піковий період на Львівщині було більше, ніж пів мільйона ВПО.

"Якщо згадати події літа, то практично всі заклади дошкільної та шкільної, профтех освіти були підлаштовані для тимчасового проживання ВПО. Насправді, цифри вражають, наприклад неофіційна статистика, яку ми можемо відстежувати по реєстрах людей, які приїжджали, то у Львівській області було більше, ніж пів мільйона осіб. Тому владою були організовані практично будь-які місця, де можна було б розмістити людей: школи, дитячі садочки, гуртожитки, народні доми, будинки культури",- зазначила Оксана Яковець.

За словами Оксани Яковець, з початком підготовки до навчального року, політика влади дещо змінилася.

"Тому що треба було звільняти для проведення освітнього процесу заклади освіти. Влада почала надавати значні кошти на реконструкцію гуртожитків, а також приміщень навчальних закладів, які не використовують у навчальному процесі. Такі переобладнання приміщень під житло були зроблені у Львові, Стрию, Соснівці, Червонограді. Зокрема, у Самборі вже завершують реконструкцію гуртожику, в якому мешкатиме 250 осіб",- підсумувала координаторка БФ.

На пресконференції, зокрема, було презентовано посібник, що містить 12 розділів корисної інформації для переселенців та фахівців, які працюють з ВПО. Юристи БФ “Стабілізейшен Суппорт Сервісез” проаналізували понад 80 нормативно-правових актів і на їхній основі склали методичні рекомендації, що простою мовою трактують складні державні послуги для переселенців і процедури їхнього отримання.

Збірка підготовлена у партнерстві з Міністерством реінтеграції України, Міністерством цифрової трансформації України в межах програми «Єднання заради дії» та за підтримки IREX.

Усі громадські заклади в критичній ситуації використаємо під тимчасове житло для ВПО, - Козицький

Переселенці з району Донеччини одержать повну підтримку на Дрогобиччині

Житло для ВПО на Львівщині облаштують у гуртожитках, клубах і амбулаторіях, які не використовують

Усі переселенці покинули львівські школи

Львівщина оголосила про викупівлю житла для вимушених переселенців

На Львівщині будуватимуть житло для вимушено переміщених осіб: вже є 92 ділянки площею 582 га

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів