Російський літак міг доставити до Білорусі безпілотники з Ірану

23:56 3 серпня 2022 р.

Фото до новини

Так можна було би пояснити приліт у Білорусь Іл-76 ВКС РФ, який ще вранці 3 серпня був в Ірані.

Про цей рейс повідомив телеграм-канал Беларускі гаюн, пише Dailylviv.com.

"Йдеться про борт Іл-76МД ВКС РФ з реєстраційним номером RA-78847. Згідно з сервісом FlightRadar24 ще сьогодні вранці цей борт вилетів з Ірану до Москви із зупинкою у Вірменії. Що саме везе до Білорусі цей літак і чи взагалі везе щось, поки що невідомо", - інформує Беларускі гаюн.

Нагадаємо, що президент росії владімір путін 19 липня здійснив перший візит до далекого зарубіжжя від початку повномасштабної війни РФ проти України. Він відвідав Іран, де зустрівся з місцевим президентом Ібрагімом Раїсі, верховним лідером країни Алі Хаменеї і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. 

Медіа, зокрема, повідомили тоді, що надії Кремля добитися постачання іранських безпілотників, щоб заповнити втрати армії РФ в Україні, не справдилися. Міністр закордонних справ Ірану Хосейн-Амір Абдоллахіан заявив, що його країна не збирається постачати зброю РФ. У Вашингтоні також не бачать ознак того, що Тегеран передаватиме Росії дрони.

Однак 3 серпня Інститут вивчення війни (ISW) у зведенні за підсумками 2 серпня повідомив, що Іран, можливо, вже відправив до Росії першу партію своїх безпілотників і розраховує на отримання у відповідь російських військових літаків Су-35. 

ISW посилається на дані американської розвідки на основі відкритих джерел (OSINT), яка, своєю чергою, отримала інформацію від неофіційних іранських джерел.

OSINT заявили, що Іран нібито відправив до Росії партію БПЛА разом з іранськими льотчиками й техніками, які навчатимуться використання й обслуговування російських літаків Су-35. 

В ISW наголошують, що інформація про передачу Іраном безпілотників Росії є початковою і непідтвердженою.

Водночас експерти Інституту зазначають, що ця інформація узгоджується з нещодавніми повідомленнями про те, що Тегеран і Москва розширюють авіаційну співпрацю, щоб оминути міжнародні санкції проти Росії й Ірану та підтримати російську війну в Україні.

Якщо це правда, пишуть в ISW, то Іран може отримати російські військові літаки Су-35 в обмін на безпілотники, що могло бути частиною угоди, підписаної Москвою й Тегераном 26 липня.

Угода передбачала, що Іран збільшить обсяг пасажирських рейсів до Росії й ремонтуватиме російські літаки.

Щодо літака військово-космічних сил росії, який дорогою до Білорусі робив 3 серпня зупинку у Вірменії: нещодавно знову спалахнув азербайджансько-вірменський конфлікт навколо статусу Нагорного Карабаху. А Москва ніколи не втрачала нагоди підкинути у це багаторічне вогнище зброї заради своїх інтересів. 

Росія для війни з Україною нелегально завозить зброю з Іраку

Президент Ірану вибачився за збиття військовими літака МАУ

США готуються включити росію до списку країн - спонсорів тероризму: що це означає

В Україну, ймовірно, вирушають досвідчені найманці з російських приватних військових компаній, - Британія

Китай показує війну в Україні як вимушені кроки Путіна

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів