Росія для війни з Україною нелегально завозить зброю з Іраку

11:12 12 квітня 2022 р.

Фото до новини

Іракські ополченці та інші джерела кажуть, що використовуються контрабандні шляхи для постачання РПГ та протитанкових ракет.

Про це повідомляє The Guardian, пише Dailylviv.com

За словами членів підтримуваних Іраном іракських збройних формувань і регіональних розвідувальних служб, які знають цей процес, Росія отримує боєприпаси та військову техніку з Іраку для своїх військових дій в Україні за допомогою іранських мереж контрабанди зброї.

РПГ і протитанкові ракети, а також системи залпового вогню бразильського виробництва були відправлені в Росію з Іраку.

За словами джерела, яке допомагало організувати транспортування, влада Тегерана також подарувала Москві ракетну систему «Бавар 373» іранського виробництва, подібну на російську С-300.

Ірак приймав американські та західні війська після повалення Саддама Хусейна в 2003 році, а США навчали та постачали різні підрозділи іракської армії та спецназу для захисту уряду Багдада від повстанців. Після двох десятиліть війни країна наповнена зброєю.

Значна частина законно перейшла в руки підтримуваних Іраном шиїтських збройних формувань, які виступають проти присутності США в країні, але з 2016 року були офіційно включені до збройних сил Іраку в рамках боротьби з Ісламською державою.

Відомі своєю ефективністю у знищенні «халіфату» Ісламської держави – і жорстоким поводженням із сунітськими цивільними – ці угруповання стали потужними дійовими особами в іракській системі безпеки.

РПГ (реактивні гранати) і протитанкові ракети були перевезені до Ірану через прикордонний пункт пропуску Саламджа 26 березня, де їх отримали іранські військові та морським шляхом доставили до Росії, сказав командир відділення, яке контролює переправу.

За словами джерела в організації Хашд аш-Шаабі, вона також демонтувала і відправив по частинах дві реактивні системи залпового вогню Astros II бразильського виробництва, відомі в Іраку як ліцензійна версія Sajil-60, до Ірану 1 квітня.

«Нам байдуже, куди поділося важке озброєння [тому що воно нам наразі не потрібно]», — сказало одне з джерел Хашд аш-Шаабі. «Те, що є антиамериканським, робить нас щасливими».

Три вантажні судна, здатні перевозити такі вантажі – два під російським прапором та одне під прапором Ірану, перетнули Каспійське море з іранського порту Бандар-Анзалі до Астрахані, російського міста у дельті Волги, у визначені терміни.

«Те, що зараз потрібно росіянам в Україні, — це ракети. Вони вимагають навичок для транспортування, оскільки вони крихкі та вибухонебезпечні, але якщо ви прагнете це зробити, це можливо», – сказав Йорук Ішик, експерт із морських справ зі Стамбула. «Це також не той вид діяльності, який можна було б зафіксувати на супутникових знімках, оскільки їх можна транспортувати у великих коробках і звичайних транспортних контейнерах».

Моханед Хаге Алі, співробітник Близькосхідного центру Карнегі, сказав: «Така складна зброя [ракетні системи] мала б велике значення на місцях в Україні. Хашд аш-Шаабі контролює більшу частину прикордонного регіону з Іраном, що полегшить цю операцію.

«Іншим країнам, таким як Китай, доводиться бути дуже обережними з наданням зброї Росії зараз, враховуючи нові санкції. І Іран, як частина цієї осі, хоче переконатися, що Росія не втратить позиції в цьому конфлікті.

«Якщо режим Путіна буде дестабілізований, це матиме величезні наслідки для Ірану, особливо для Сирії, де Дамаск залежить від російської авіаційної підтримки, а Росія координує свою діяльність, щоб уникнути прямого конфлікту між ними та Ізраїлем».

Російські окупанти планують цілковито захопити три області

Крилаті ракети Калібр на українців скеровує уродженець Вінницької області. Названо прізвище

Після прильоту кожної ракети на Львівщині досліджують воду, атмосферне повітря, радіаційний фон

Загроза ракетного удару: росія вивела частину кораблів у закритий район

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів