Удари з повітря: скільки ще в росії залишилося високоточних ракет, - Арміяinform

23:35 3 квітня 2022 р.

Фото до новини

39 добу широкомасштабної агресії Росія розпочала ракетним ударом. Серед пріоритетних цілей була Одеська область. Ворог продовжив свою підлу практику ураження об’єктів критичної інфраструктури, - йдеться в повідомленні пресслужби оперативного командування «Південь».

Кілька годин до того ракетного удару зазнали Хмельницька область і Миргород на Полтавщині. Тобто, маючи в арсеналі таке потужне «далекобійне» озброєння, як крилаті і балістичні ракети, Росія доволі часто його застосовує.

Про це повідомляє Арміяinform, пише Dailylviv.com.

Здебільшого ці ракетні удари завдають зовсім не по військовій інфраструктурі, як повідомляє російська пропаганда. Ракети влучають у житлові квартали з мирними мешканцями, адміністративні будівлі, лікарні та інші об’єкти критичної інфраструктури.

Завдаючи подібних ракетних ударів, які є доволі потужними і спричиняють загибель великої кількості людей та сильні руйнування будівель, ворог має на меті відверте знищення України та її народу, і заяви про «вибіркові удари по військових об’єктах» — це просто цинічна брехня від Москви.

Частина І — «Калібри»

Ракетні удари по українських містах і селах Росія почала завдавати з першого дня широкомасштабної агресії — 24 лютого 2022 року. Спочатку інтенсивність таких ударів була доволі високою, і, як повідомило 4 березня 2022 року МО США, на цю дату ЗС Росії випустили по Україні до 480 ракет (зокрема 230 із самохідних ПУ (СПУ) ОТРК «Искандер-М», які вони завезли на територію України, 160 із таких же СПУ — з території Росії, 70 із таких же СПУ — з Білорусі та понад 10 ракет «Калибр-НК» — із кораблів Чорноморського флоту РФ), повідомляє портал Defence Express.

За інформацією від експертів порталу, за перші 4 доби вторгнення були випущені до 320 ракет. Тобто за 5 наступних діб — вже вдвічі менше, лише 160 ракет. Аналізуючи початкові удари по Україні, МО США повідомило, що навіть під час перших ударів по авіабазах по кожній запускалось лише по 5 ракет, що свідчить про намагання дещо економити ракети.

Вже за три тижні, станом на 24 березня 2022 року, Пентагон дав такі цифри: за місяць російського широкомасштабного вторгнення агресор застосував по Україні понад 1200 ракет. Таку інформацію, посилаючись на посадовця з МО США, оприлюднило авторитетне видання ABC News.

Але, на думку посадовців із Пентагону, у Росії є ще доволі багато озброєння, зокрема ракет класу «земля-повітря» або крилатих ракет. І хоча цього озброєння залишилось не так багато, як Москві хотілося б, «… у них все ще є більше ніж 50% того, що вони зібрали до вторгнення. І вони все ще мають значну кількість крилатих ракет наземного базування, балістичні ракети малої дальності і балістичні ракети середньої дальності», — додало джерело.

Ще в середині березня 2022 року в ефірі телемарафону на українських каналах радник голови Офісу президента України Олексій Арестович заявив, що крилаті ракети (тобто «Калібри». — Авт.), росіяни майже використали. «90% їх вистрілили на територією України», — сказав він.

А 18.03.2022 року Генеральний штаб ЗС України повідомив, що у зв’язку з «…витратою майже всього боєзапасу ракет та деяких видів боєприпасів, військово-політичним керівництвом прийнято рішення щодо переведення підприємств російського військово-промислового комплексу, які залучені до виробництва КРМБ „Калібр“ та боєприпасів до РСЗВ „Смерч“, на цілодобовий режим роботи». Тобто, запаси їх значно зменшились. І хоч «Калібри» росіяни застосовували набагато менше, ніж інші ракети «Іскандери», їх мало залишилось в агресора.

«Калібри» (чи ОКР — оперативні крилаті ракети сімейств 3М54 та 3М14) — ці ракети російські медіа називають «головною крилатою зброєю» Росії. Особливостями крилатих ракет є їхня маневреність, а також можливість польоту на дуже малих висотах, що ускладнює можливість протидії для протиповітряної оборони (ППО). За рахунок того, що ці ракети мають двигун та крила, їх фактично можуть використовувати як ударні безпілотні апарати (тобто діяти з високою точністю), але при цьому крилаті ракети мають дуже високу швидкість та потужний боєзаряд.

Розробляли їх переважно як озброєння кораблів та підводних човнів, але існують варіанти і для пусків з літаків («Калібр-А»), а також наземних пускових установок, зокрема, і з тих же ОТКР «Іскандер». Залежно від модифікації, ці ракети можуть вражати об’єкти на відстані від кількох сотень до 2,5 тисяч кілометрів. Їхніми цілями можуть бути кораблі, підводні човни та наземні об’єкти.

Уперше росіяни застосували «Калібри» в бойовій обстановці у 2015 році з ракетних катерів у Каспійському морі по цілях у Сирії. З того часу, за твердженням міноборони РФ, вони ще понад 10 разів били цими ракетами по бойовиках ІДІЛ та інших угруповань. Але вже під час війни в Україні ціллю «Калібрів» стали цілком цивільні об’єкти, наприклад, площа Свободи у Харкові біля місцевої ОДА.

Ці ракети — доволі дорогі. Вартість однієї на 2015 рік становила 6,5 млн доларів США. Скільки їх було на озброєнні російської армії — інформація, яку ретельно приховували, проте приблизну кількість можна уявити з витоку певних даних. У квітні 2019 року міністр оборони РФ Шойгу заявив, що за чотири місяці даного року російська армія отримала 48 ракет «Калібр». Також у ЗМІ фігурує цифра від Шойгу, що з 2012 року по 2020 рік кількість «Калібрів» зросла в 37 разів (!), але дану кількість ракет варто сприймати, знаючи інші цифри. Згідно з даними Міноборони РФ, опублікованими у «Красной звезде» в рубриці «Збройні сили РФ. Розвиток з 2012 по 2020 рік», у стратегічних ядерних силах частка сучасних зразків озброєння за вісім років зросла на 37–86%. Йдеться про наземні, морські та авіаційні компоненти стратегічних ядерних сил. Тож збільшення в 37 разів кількості «Калібрів» — це просто пропагандистська брехня.

По-перше, росіяни застосували у 2015–2017 роках ці ракети під час «сирійської кампанії». Були використані близько сотні ракет. По-друге, у світових і російських медіа всередині 2020 року з’явилось таємне розслідування журналістів, у якому вони порівняли кількість крилатих ракет у США і в Росії. Зокрема, у ньому озвучені такі невтішні для росіян висновки, що у США крилатих ракет «Томагавк» на бойових кораблях 8 тисяч, а в Росії «Калібрів» — лише 120… Ба більше, Сполучені Штати за потреби можуть виготовити за рік 15 тисяч «Томагавків», а Росія — … лише 300. Зібрати більше, мовляв, банально не вистачає виробничих потужностей.

І по-третє, російське інтернет-видання «Свободная пресса», порушуючи тему наявності в РФ даного виду озброєння в матеріалі «Сколько у Росіі осталось високоточних ракет?» заявляє, що «кількість високоточних боєприпасів великої дальності в кожній країні є військовою таємницею, захованою за сімома замками. Навіть якщо про арсенали повідомляють офіційні особи, краще в озвучені цифри не вірити. Можна точно сказати, що на Заході та в Києві не знають відповіді на запитання, скільки в нас залишилося „Калібрів“, „Іскандерів“, „Кинджалів“ тощо».

І дійсно, з цим твердженням важко сперечатись, але західні експерти добре вміють рахувати, і не лише ракети і снаряди. Вони добре рахують і кошти, які виділяє російський бюджет на розробку і виробництво певних озброєнь. Тому для них «вирахувати», скільки таких озброєнь є в Росії, зовсім не складно. Тож висновки про те, що «Калібрів» залишилось дуже мало, доволі близькі до реального стану справ.

Російські окупанти знищили Кременчуцький НПЗ

Російські окупанти планують цілковито захопити три області

Угруповання військ ЗСУ впродовж доби відбило 9 нападів ворога на Донецькому і Луганському напрямках

Удари по Одесі в об'єкти критичної інфраструктури

Кілька нових ракетних ударів по Миколаєву

Росіяни обстріляли з повітря Очаків: є заги

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів