П’ятиметровий сталевий паркан з колючим дротом проклали на 187 км кордону Польщі з Білоруссю

09:55 1 липня 2022 р.

Фото до новини

Тепер на ньому встановлюватимуть електроніку, зокрема датчики руху і камери відеоспостереження.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Постійна фізична огорожа на кордоні з Білоруссю – це інвестиція, що дозволить захистити кордон і запобігти дестабілізації Польщі нелегальним міграційним шляхом, — наголосив речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин.

Він нагадав, що в середині 2021 року почалася гібридна операція режиму Лукашенки. «Польський кордон піддався міграційному тиску. Мінськ припускав, що йому вдасться створити постійний штучний шлях нелегальної міграції через Білорусь до Євросоюзу», – написав він у Twitter.

За словами Жарина, Польща зазнала нападу в результаті гібридної операції, спрямованої на дестабілізацію країни і остаточне послаблення внутрішньої та зовнішньої безпеки.

«Встановлення постійного міграційного маршруту, керованого та контрольованого спецслужбами Лукашенки, за підтримки та схвалення Росії, мало б негативний вплив на функціонування польської держави та безпеку громадян», – сказав речник міністра-координатор спецслужб.

На думку Жарина, «з самого початку було зрозуміло, що діяльність Мінська здійснюється від імені та для Росії». «Жорстка відповідь на дії режимів Лукашенки та путіна дозволила уникнути негативного для Польщі та поляків сценарію», – підкреслив він.

Речник міністра-координатора спецслужб нагадав, що в четвер завершилося будівництво постійної огорожі на польсько-білоруському кордоні, яке велося кілька місяців. «Ця інвестиція захистить кордон і запобіжить дестабілізації Польщі нелегальним міграційним шляхом», – сказав він.

«Уряд Республіки Польща, взявшись за ефективну оборону польського кордону, нейтралізував загрози, що виникли в результаті гібридної операції, проведеної Лукашенкою в інтересах путіна. Завдяки цьому Польща залишилася безпечною та стабільною країною», – наголосив Жарин.

Нагадаємо, побудова паркану, що буде розташований на 187-кілометровій ділянці підляського відрізку польсько-білоруського кордону, розпочалася 25 січня. Огорожа – це п’ятиметровий сталевий паркан із колючим дротом на горі. Наступним етапом має стати встановлення електроніки, зокрема датчиків руху та камер відеоспостереження.

З п'ятниці, 1 липня, і до кінця поточного року Білорусь запровадила безвізовий в'їзд для громадян Польщі, повідомив білоруський державний прикордонний комітет.

Для безвізового в'їзду полякам треба буде пред'явити дійсний закордонний паспорт, "зелену картку" при поїздці автомобілем, а також мати з собою медичну страховку. Сертифікат про вакцинацію від COVID-19 чи тест не потрібні.

У Білорусі пояснили такий крок "підтримкою добросусідських відносин".

Польща розглядає чорні сценарії і зміцнюватиме кордон з Білоруссю

Польща збудує стіну на кордоні з Білоруссю: колючий дріт не зупиняє мігрантів

Польща скерувала до державного кордону 1000 солдатів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів