Зустріти варварів на східному кордоні, а не на Віслі, - доктрина Варшави

17:53 12 січня 2023 р.

Фото до новини

Росія може планувати заблокувати чи зв’язати українські сили на півночі та заході України, щоб порушити процеси постачання західної зброї з території Польщі.

У понеділок міністр національної оборони Польщі затвердив концепцію формування чергової, п'ятої дивізії польської армії - 1-ї піхотної дивізії Легіонів. Нині, окрім 16-ї та 18-ї механізованих дивізій, у Західнопоморському воєводстві діє також 12-та механізована дивізія й 11-та танкова кавалерійська дивізія, яка базується в Жаґані Любуського воєводства. Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

1-ша піхотна дивізія Легіонів має діяти на ділянці між 16-ю та 18-ю механізованими дивізіями, головним чином у Підляському воєводстві, де проходить кордон з Білоруссю та Литвою, а також існує потенційна загроза прориву ворожих військ через так званий Сувальський коридор. Там нова дивізія має бути передусім гарантом безпеки місцевого населення та східного кордону Польщі від можливих імперських зазіхань Росії. 1-у піхотну дивізію мають намір озброїти новітніми американськими танками Abrams та південнокорейськими K2, що вже надходять до Польщі.

Заступник міністра національної оборони Польщі Войцєх Скуркєвич в етері Першого каналу Польського радіо заявив, що створення 1-ї піхотної дивізії Легіонів є відповіддю на варварську війну Росії проти України. Він зазначив, що ця підляська дивізія буде однією з двох новостворених дивізій:

«Ми записали це у нашому пакеті зміцнення на найближчі роки у зв’язку із тим, що відбувається за нашим східним кордоном. Ця ще одна дивізія, вже п’ята, буде діяти на схід від річки Вісла, у північно-східній частині країни. Цей регіон Польщі потребує зміцнення через близькість Білорусі та Росії. Ми усвідомлюємо, що на Сувальському перешийку з одного боку розташована Білорусь, а з іншого – Російська Федерація. Це загрози, які впливають на безпеку східного флангу НАТО».

Віце-міністр оборони Польщі Войцєх Скуркєвич також наголосив, що нинішня влада змінила доктрину своїх попередників, яка передбачала лінію оборони по річці Вісла. «Ми захищаємо східний кордон, ми не віддаємо східну частину країни», — сказав він. Скуркєвич додав, що досвід України доводить, що не можна пускати агресора на свою територію, і він свідчить про необхідність захищати всю територію Польщі:

«Ми змінили всі доктрини, в яких ще декілька років тому за правління наших попередників говорилося, що віддаємо східну частину країни, а лінію оборони встановлюємо на Віслі і будемо тоді загарбника відтісняти на схід. Абсолютно ні! Те, що сталося в Україні — Буча, Гостомель Херсон — показало, що не можна віддавати навіть один сантиметр польської землі, тому що це підірве безпеку цивільного населення, це призведе до прогресивного знищення мирного населення. Росія, не важливо, чи біла, червона, а сьогодні путінська, абсолютно не змінюється, їй начхати на життя людини, їй байдуже на цивільне населення. Я був у Гостомелі, Бучі. Я бачив ті зруйновані будинки, я бачив те, що сталося у передмістях Києва. Це страшна картина. Ми маємо теж свіжі спогади про ті світлини із зображеннями тіл людей на вулицях цих міст. Цивільне населення, яке нічого не зробило путіну, а його убивали сотнями та навіть тисячами».

Як додав у розмові з PAP генерал Роман Полько, з лютого минулого року, тобто від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, обговорювалась необхідність зміни доктрини, що передбачали лінію оборони на річці Вісла.

Генерал пояснив, що зміни стосуватимуться іншої дислокації військ, запасів та іншої концепції операцій. У зв’язку з цим, як зазначив він, відбувається розгортання згаданих трьох дивізій: 16-ї, 18-ї та новоствореної 1-ї піхотної дивізії Легіонів, які діятимуть на східному фланзі НАТО. Роман Полько наголосив, що остання буде новітньою дивізією:

«У її конструкції чітко проглядаються елементи сучасного оперативного мистецтва, її модульність. Вірю, що наші командувачі, які мають великий досвід з Іраку та Афганістану, спільних навчань з військами США, які нині перебувають на терені Польщі, зможуть за короткий час досягти такої боєздатності цієї дивізії, щоб вона могла увійти в систему НАТО. Те, що нині робить Польща, починає наслідувати вже Німеччина. Розбудова оборонного потенціалу, питання безпеки у Польщі набагато ліпше розвинуті, ніж в Німеччині, яка дотепер вважалися лідером у Європі, а тепер мусять наздоганяти те, що реалізує Польща в аспекті європейської безпеки».

Генерал Роман Полько в етері Польського радіо 24 також прокоментував заяву віце-міністра оборони Войцєха Скуркєвича про зміну оборонної доктрини Польщі, яка передбачає лінію оборони вже не річці Вісла, як це було раніше, а по річці Буг на сході країни:

«Сьогодні, коли ми бачимо, як діють росіяни, ми знаємо, що ворога не можна пускати на свою територію, він вчинить розправу, він не буде дотримуватись міжнародних конвенцій. Цю доктрину неодмінно потрібно змінити, це має бути стратегія зупинки ворога на лінії кордону або навіть превентивні дії. Не можна допустити, щоб російські чи білоруські сухопутні війська зайшли на територію Польщі, а ми залишимо мирне населення напризволяще і будемо будувати якісь оперативні плани, які, можливо, витіснять агресора у переспективі декількох місяців. За це час людей убиватимуть, ґвалтуватимуть. Ми бачимо, що відбувається в Україні. Коли бачимо, що за східним кордоном діє бандит, терорист, мафіозі, який організовує різні групи, ми не можемо продовжувати такі доктрини, що були побудовані на підставі міжнародного права, яке закладає, що потенційний агресор діє тільки проти збройних сил, а не проти цивільних».

Водночас генерал Роман Полько попередив, що, на його думку, путін може планувати заблокувати чи зв’язати українські сили на півночі та заході країни. Він вважає, що можливі авіаційні чи ракетні удари, аби порушити процеси постачання західної зброї з території Польщі. «Нічого не можна виключати. Путін неодноразово показував, що має божевільні плани, що не мають нічого спільного із канонами оперативного мистецтва. Саме він призвів до поразки своїх військ під Києвом, сподівався на бліцкриґ, і тепер він знову планує удар чи то на Київ, чи навіть Львів, але, на моє переконання, йому це не вдасться, і путін зазнає чергової поразки, як і під Києвом», — підсумував генерал Роман Полько.

Найпотужніше в ЄС: у Війську Польському мають служити 300 тисяч солдатів

У польській армії вже є майже 164 тисячі солдатів

Польща збільшує армію вдвічі: Анджей Дуда підписав закон Про захист вітчизни

Польща – нова військова наддержава Європи, - ЗМІ

Прем’єр Польщі повідомив, скільки поляків готові зі зброєю в руках захищати Батьківщину

Непрофесійні військові у Польщі одержують 970 євро щомісяця

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів