Львів платить мільйони гривень за прибирання кладовищ: містяни шоковані

15:13 23 квітня 2023 р.

Фото до новини

Багато родичів похованих на львівських цвинтарях змушені виконувати роботи з благоустрою замість комунальних служб.

На Гарячій лінії міста Львова мешканці гостро критикують занедбаний стан Голосківського кладовища, пише Dailylviv.com.

"Станом на 22.04.2023 Голосківське кладовище є в занедбаному стані, такого ще не було за всі роки існування цього кладовища. Асфальтовані дороги перетворились в ґрунтові, всі дороги - в піску, землі і смітті. Вітер і машини здіймають увесь пил в повітря і він осідає на могилах, пам'ятниках, людях і деревах. На фото - мармурові пам'ятники під товстим шаром пороху, асфальтована дорога - під товстим шаром піску. Сміттєві баки переповнені, люди вимушені згрібати сміття в купи на дорогу. Прошу вжити заходи і навести порядок", - звернулася до служби 15-80 користувачка ФБ Тетяна Венера. 

Адміністратор 1580 Львів відповів, що "скерували Ваше звернення у ЛКП "Муніципальна обрядова служба", про результат повідомимо".

У коментарях цього допису описано катастрофічний - з погляду європейської культури - стан цвинтаря, особливо на віддалених від центрального входу ділянках. Одним реченням: "Жахливі дороги, купи сміття, занедбані могили…" 

"Ми також прибираємо могили довкола, інакше б все було в деревах, а хочеться, щоб чисто було, а не чагарники"... - написала Валентина Задорожна. 

"Сьогодні, 23 квітня, перекрили воду в кранах А на кладовищі море людей. І всі тепер несуть живі квіти. Крім того, додаткового транспорту немає", - зауважила Христина Дзудза. 

"Найгірше, що ми тут покричимо, поскаржилися, а вони знов дурні відписки дадуть і далі буде той дикий бардак і дороги з тими болотами та зі збитими лавками і хрестами", - скрушно констатує Розана Моргенштерн.  

Коментатори цього допису також нагадали про два тендери, виконання яких мали б підтримувати належний доброустрій львівських кладовищ. 

Перший про те, що ЛКП "Муніципальна обрядова служба" торік у грудні закупило послуги на 2023 рік з вивезення побутових відходів з територій кладовищ м.Львова і територіальної громади м.Львова на суму 3 млн грн. Субпідрядником було вибрано - без проведення аукціону - львівське комунальне підприємство "Транспортна фірма "Львівспецкомунтранс", пропозиція якого становила 2 999 903,05 грн. Тож відповідальність за прибирання на кладовищах і вивезення сміття мали б розділити ці два комунальні підприємства. 

Тим часом на сайті ЛКП "Муніципальна обрядова служба" є послуга "Комплексний доброустрій могил. Прибирання та догляд за могилами". Про вартість цієї послуги можна довідатися чомусь лише через телефонний дзвінок. 

А в березні 2023 року ЛКП "Муніципальна обрядова служба" ще на 3 млн грн зробила пропозицію щодо закупівлі послуги з видалення сухостійних, аварійних та фаутних дерев з територій 25-ти кладовищ м.Львова. 

Аукціон також не проводили, оскільки це було пов’язано з "нерівномірним доступом учасників до торгів через нестабільність електропостачання по всій території України". Переможця було визначено за ціною, яку учасники зазначали у своїй пропозиції. 

Переможцем тендеру визнаний ФОП Роман Булка, якому ЛКП "Муніципальна обрядова служба" погодилося згідно з укладеною 24 березня угодою виплатити за роботу 2 990 952 грн.   

ФОП Роман Булка станом на 27 лютого 2023 року мав у штатному розписі 5 працівників: 4-х - озеленювачів і одного водія. Тож, вочевидь, верхолаза-альпініста, якого обов'язково вимагає виконання цього виду робіт, ФОП винайматиме окремо.

Місцем надання цієї послуги є території кладовищ міста Львова: (Янівське - м.Львів, вул. Т Шевченка, 128; Голосківське - м.Львів, вул. І.Миколайчука,42; Сихівське м.Львів, вул.Зелена (с Пасіки-Зубрицькі); кладовище на вул. Д. Чижевського; кладовище на вул. Майданній; кладовище на вул. Топольній; кладовище Білогорща - м.Львів, вул. Проєктна; кладовище на вул. Тракт Глинянський; кладовище на вул. Варшавській; кладовище Рясне (м. Львів, вул. І Лукасевича); кладовище в смт Рудно; кладовище в смт. Брюховичі; кладовище в с. Підбірці; кладовище в с.Лисиничі; кладовище в с. Малехів; кладовище в м. Дубляни; кладовище в с. Малі Підліски; кладовище в с.Ситихів; кладовище в с. Великі Грибовичі; кладовище в с Малі Грибовичі; кладовище в с. Гряда; кладовище в с. Воля Гамулецька; кладовище в с. Зашків; кладовище в с. Зарудці; кладовище в с. Завадів.

Чимало претензій щодо благоустрою львів'яни висловлюють і щодо Личаківського та Янівського цвинтарів. 

В Україні створять Національне військове меморіальне кладовище

Екскурсовода Львова №1 поховають на Личаківському цвинтарі

Водій, який на 710 тис грн зруйнував браму Личаківського цвинтаря, увімкнув задню

У Львові розширять цвинтар за рахунок лісового природно-заповідного фонду

Надгробки на Личаківському цвинтарі відтепер погоджуватиме Вчена рада

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів