Надгробки на Личаківському цвинтарі відтепер погоджуватиме Вчена рада

18:43 9 грудня 2022 р.

Фото до новини

У Львові затвердили порядок встановлення на території музею «Личаківський цвинтар» надгробків та гробівців.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

Йдеться, зокрема, про певні вимоги до розміру, облаштування, матеріалів, з яких вони виготовлені. А ескізні проєкти гробівців та надгробків, які захочуть встановити на Личакові, тепер має погоджувати Вчена рада музею. Відповідні рішення сьогодні затвердили на виконавчому комітеті ЛМР.

Як пояснили в управлінні охорони історичного середовища ЛМР, таким чином хочуть врегулювати питання естетичного вигляду гробівців та надгробків на Личаківському кладовищі. «Раніше Вчену раду скликали в окремих випадках. Зараз її діяльність буде системною.  Вона розглядатиме ескізні проєкти гробівців та надгробків і даватиме свої рекомендації. А вже на основі цих рекомендацій керівник Личаківського цвинтаря буде приймати кінцеве рішення – погоджувати чи не погоджувати їх встановлення.

Личаківське кладовище – це все-таки музей, тому хочемо, аби всі гробівці чи надгробки, які з'являються тут, були на належному естетичному рівні», – розповів начальник відділу охорони та використання об’єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища ЛМР Олег Хандин.

Аби встановити надгробок на Личаківському кладовищі, слід звертатися з відповідною заявою та ескізним проєктом до керівника музею, який водночас і є керівником Вченої ради. А вже він, на основі звернень, скликає Вчену раду, яка дає свої висновки і рекомендації. 

Членами Вченої ради є керівники міських управлінь архітектури та урбаністики і охорони історичного середовища. А також, за згодою, скульптори, архітектори, художники, науковці: Тарас Бенях, скульптор-реставратор; Олесь Дзиндра, художник; Василь Косів, ректор Львівської національної академії мистецтв; Роман Могитич, архітектор, реставратор; Юрій Островський, доцент кафедри творів мистецтва Львівської національної академії мистецтв; Василь Ярич, скульптор, заслужений діяч мистецтв України, народний художник України.

Понищено більше 100 надгробків: на Личаківському цвинтарі відновлюють пам’ятники

На Личаківському цвинтарі посилюють охорону

Скульптури Вітвера, Шимзерів, Ойтелє, Марковського, Баронча, Равського: Личаківський цвинтар проведе екскурсію

На Личаківському кладовищі реставрують родинні каплиці за польські злоті: везуть вітражі з австрійського Інсбрука

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів