У Львові розширять цвинтар за рахунок лісового природно-заповідного фонду

15:39 21 травня 2021 р.

Фото до новини

Сихівський цвинтар розширять, приєднавши землі, що зараз належать до лісового фонду.

Про це для Еспресо. Захід повідомив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Олександр Одинець, пише Dailylviv.

Перед тим, як приєднати цю землю до цвинтаря, потрібно змінити її статус, каже чиновник. Однак вирішити всі питання, за словами Одинця, зможуть не раніше 2022 року.

"Процедура розширення цвинтаря є досить тривала. Мінімум рік ми будемо працювати по Сихівському кладовищі. Тому що йде процедура відведення ділянки, розроблення і затвердження територіального плану, вилучення цієї земельної ділянки з користування лісництва. Це – землі лісового фонду  і, відповідно, ця процедура відбувається через центральні органи виконавчої влади (рішенням Кабінету міністрів).

Землі, які планують приєднати до Сихівського цвинтаря, – це територія природно-заповідного фонду, тому процедура є такою складною. Зараз ми готуємо документи для вилучення землі з меж природно-заповідного фонду. Тоді ці документи розглядають і погоджують на Кабміні.  

Станом на сьогодні – вже виготовили наукове обґрунтування. Воно пройшло експертизу в Інституті екології Карпат. Там виготовив обгрунтування Лісотехнічний університет, а Інститут екології Карпат здійснив його експертизу. Ці документи по Сихівському кладовищі ми надіслали в департамент екології ЛОДА".

Одинець каже – виведення ділянки зі статусу лісового фонду не означає, що весь ліс відразу вирубають – все залежить від проєкту самого кладовища. Та навіть якщо через вирубку дерев будуть незадоволені, з нею доведеться змиритись, вважає чиновник, бо місця для поховань у Львові вкрай мало – вистачить на два роки.

"Я не виключаю того фактору, що хтось буде проти вирубок лісу задля захоронення людей. Але є питання життєзабезпечення міста. І якраз сфера поховання - це одна з таких головних сфер життєзабезпечення. Якщо Львів не матиме площі для поховання – то буде для міста величезна проблема".

У департаменті ЖКГ додають, що розглядають варіанти не лише з розширенням цвинтарів за рахунок лісів, але й створення нових кладовищ. Але перемовини щодо ділянок із сусідніми до Львова громадами успіху не дають.

"Коли ми звертались до громад, то вони всі відповідали, що такої можливості немає. Не було такого – в нас є, але ми не хочемо вам цю територію давати. Кажуть просто – нема".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів