Львів не може виконувати новий зоозахисний закон: немає політичної волі, - юристка (відео)

11:30 11 листопада 2021 р.

Фото до новини

Львів не може виконувати новий зоозахисний закон №2351, який вступив в силу 8 листопада цього року і підсилює кримінальну та адміністративну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами. Бо в місті немає притулку для тварин.


Відео: Львівський пресклуб

Про це на пресконференції у Львівському пресклубі повідомила зоозахисниця і юристка Наталія Проданець, пише Dailylviv.com.  

- Відповідно до нового закону, працівники поліції можуть, якщо стосовно тварини чинять жорстоко, є загроза для життя чи здоров'я, вилучити тварину до набрання рішення суду. Ця нова норма - дуже позитивна. Тому що раніше вилучити тварину було неможливо, і до рішення суду власник міг зробити з нею що завгодно. Але якщо тепер поліція хоче виконати свій обов'язок, згідно з чинним законодавством, - вилучити тварину, що далі має робити працівник поліції з цими тваринами? Забрати додому, у відділок поліції,в ізолятор тимчасового тримання. Незрозуміло,- наголошує Наталія Проданець.

Вона пояснює, що реалізацію норми зі забезпечення зберігання і утримання тварин Кабінет міністрів покладає на органи місцевого самоврядування, у Львові - на міську раду. Для цього потрібно одне - притулок. Міська рада нарікає, що на притулок немає грошей. Але гроші є, вважає зоозахисниця, і підтверджує це цифрами.

- Якщо проаналізувати навіть поверхово діяльність ЛКП "Лев", то гроші є. Наприклад, у 2019 році було проведено перевірку аудиторською службою України діяльності ЛКП "Лев" за період 2016-2019 років. Відповідно до звіту, було встановлено, що в 2018 році ЛКП закупило утилізатор, т.зв. крематорій, за майже 1 млн грн. На момент перевірки він не функціонував. 2019 року ЛКП “Лев” звернулося до ЛМР з проханням надати 4 млн грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації для будівництва центру кремації тварин на вулиці Шевченка, 366. Сьогодні - 2021 рік, і якщо дивитися тендери на сайті держзакупівель, які проводить  “ЛКП”, то бачимо, що ЛКП далі шукає підприємства для утилізації тварин. Зокрема, укладає договори з ТзОВ “Агротехніка” у Луцьку. Тоді як діяльність цього підприємства - виготовлення кормів для тварин. Не знаю, з чого виготовляють ці корми, - наголошує Наталія Проданець.

Зоозахисниця також нагадала про останню закупівлю ЛКП “Лев” - підготовку звіту з оцінки впливу на довкілля крематорію, який придбано три роки тому. На її думку, цей звіт апріорі не буде реалізований, бо ЛКП “Лев” розташований у зоні громадської забудови і це було відомо ще кілька років тому.

- Знову йде витрачання грошей, майже 200 тисяч грн, - каже Наталія Проданець.

Юристка також перелічила інші тендерні закупівлі ЛКП “Лев” - спеціальні станції для прибирання за собаками на суму 540 тисяч грн, будівництво двох вигульних майданчиків на 800 тис грн, на капремонт яких зараз уже оголошують нові тендери, пілотний проєкт на виготовлення годівничок для котів, кожна з яких коштувала 1500 грн, прослужила менше року і тепер очікує на утилізацію. Натомість за 1500 грн волонтери споруджують комфортні будиночки для котів.

- Може, міськрада не знає, як правильно використовувати гроші? - запитує юристка і пропонує звернутися за консультаціями до волонтерів.

- З перелічених витрат уже можна знайти кілька млн грн на початок будівництва притулку, але для  цього потрібна політична воля місцевої влади, - підсумовує юристка. - Про притулок йде мова з 2012 року, є відповідний проєкт, за який вже було витрачено чималі гроші, є виділена земельна ділянка розміром 4 га, є петиція про створення притулку, яка була розглянута та підтримана депутатами міської ради ще минулого року, але жодних кроків до початку будівництва притулку міської радою не зроблено.

А без створення притулку є неможливим забезпечення виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу» в частині поміщення та утримання вилучених тварин в порядку ст. 168 КПК України та ст. 265-5 КУпАП.

Довідка

Новий закон №2351, зокрема, забороняє:

  • бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин, дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії;
  • завдавати домашнім тваринам болю, страждання або пригнічення;
  • дресирувати тварин у жорстокий спосіб;
  • умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та отрути;
  • жебракувати з тваринами, зокрема безпритульними;
  • залишати тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше ніж +20 °C та менше ніж +5 °C;
  • замуровувати тварин у підвальних приміщеннях;
  • залишати тварину без можливості укриття в приміщенні при температурі повітря більше ніж +20 °C або менше ніж 0 °C;
  • залишати домашню тварину прив'язаною без нагляду в громадських місцях, поблизу зупинок, магазинів тощо;
  • прив'язувати тварин до машин/мотоциклів та примушувати до бігу;
  • виключено умертвіння тимчасово ізольованих  безпритульних домашніх тварин.
  • регулювання чисельності тварин біологічно обґрунтованими методами і методами евтаназії (дозволені лише гуманні методи: біостерилізація, влаштування у притулок тощо);
  • умертвіння тварин для регулювання чисельності безпритульних тварин;
  • надання фотопослуг з дикими тваринами;
  • пропаганда жорстокого поводження з тваринами;
  • зменшення заповідних зон та забезпечення перекриття їх шлагбаумами,
  • розведення птиці для фуа-гри.

Якщо тварина хвора на сказ або іншу особливо небезпечну хворобу, для її умертвіння повинен бути обов’язково документ від ветеринара.

Закон також нормує довжину повідця тварини на прив’язі – не менше 20 метрів, для сторожових собак – не менше 10 метрів.

Пропозиції до бюджету Львівської МТГ про включення будівництва муніципального притулку для тварин у бюджет 2022 року (дивіться фото):

Чотири зоозахисні ГО Львівщини вимагають кримінального покарання за садистське побиття собаки в Бродах. Поліція гальмує справу

На Львівщині лише чотири справи про знущання над тваринами дійшли до суду (відео)

Біля Галицького перехрестя отруїли собак

У Львові захистники тварин вийдуть на акцію до оперного театру

Пів млн грн для собачого піару у Львові - замість обіцяного притулку для тварин (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів