Брехня про німецькі танки Marder, які не можуть доїхати до України

22:56 29 травня 2022 р.

Фото до новини

Питання відправлення в Україну танків Marder супроводжується колосальним хаосом.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com. Міноборони Німеччини кілька днів тому пояснило, що НАТО не погоджується на постачання західної зброї Україні. Речник Альянсу спростував це. Крім того, проти дій канцлера і Міністерства оборони виступають навіть коаліційники від Зелених і Вільна демократична партія Німеччини (FDP), - пише в неділю портал щоденної газети «Bild».

Тиждень тому держсекретар Зімтьє Меллер (SPD), виступаючи від імені Міністерства оборони, стверджувала, що Німеччина не може поставити Marder через «рішення, прийняте НАТО», нагадує «Bild». Щоденник, запитавши безпосередньо в штаб-квартирі НАТО, підтвердив заяву німецької міністерки як «брехню».

СДПН - партія канцлера Олафа Шольца і міністерки оборони Крістіне Ламбрехт - швидко відступила від цього, стверджуючи, що це була «неформальна угода» всередині Альянсу.

«Але це також не було правдою», — наголошує «Bild», який звернувся за підтвердженням до глави МЗС Литви Ґабріеліуса Ландсберґіса. Ландсберґіс категорично заперечував, що на зустрічах НАТО було укладено будь-яку, навіть неформальну, угоду не постачати Україні західні танки чи бойові машини.

Вольфґанг Гельміх, речник СДПН з питань оборонної політики, бажаючи підтвердити розповідь своєї партії, заявив у четвер, що парламентський комітет оборони вже був «повністю поінформований у половині травня» про цю справу. «Це була третя брехня про танки», — каже Bild.

Голова комітету з питань оборони німецького Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман Голова комітету з (FDP) наголосила, що це питання не обговорювалося на її форумі. Це підтвердила її колега по коаліції Сара Нанні (Зелені), яка входить до цього ж комітету: «Я була там, і про таку угоду не могло бути й мови».

Як підкреслює «Bild», вся ситуація додатково ускладнюється тим, що також існує суперечка між Міноборони, яким керує СДПН, і МЗС, яке знаходиться в руках Зелених. «Мабуть, ні Зелені, ні МЗС нічого не знали про нібито угоду з НАТО», – зазначає «Bild».

Як наголошує газета, міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс та її чеський колега Ян Ліпавський після зустрічі в Празі минулої п’ятниці також заперечили наявність домовленостей у НАТО про непостачання Україні важкого озброєння. «Військова підтримка уряду в Києві йде від окремих країн, це не результат спільних домовленостей членів західного оборонного альянсу», - підкреслив Ліпавський.

Президент України закликав канцлера Німеччини зруйнувати стіну з Україною

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів