Медсестра зняла з пацієнта 19 кліщів

23:01 19 липня 2023 р.

Фото до новини

Кліщі, як правило, настільки малі, що їх важко побачити неозброєним оком чи самостійно.

Медсестра приймального відділення Вентспілської лікарні Крістіні Кіце-Лагздіня видалила з пацієнта 19 кліщів, пише Dailylviv.com.

Про це агентству LETA повідомила керівниця лікарні зі зв'язків із громадськістю Лінда Рудзрога.

Вона зазначила, що цей випадок — нагадування про обережність при виїзді на природу та вакцинацію проти кліщового енцефаліту.

Кліщі, як правило, настільки малі, що їх важко побачити неозброєним оком чи самостійно. За допомогою родичів у конкретного пацієнта вдалося виявити і позначити 17 кліщів, що присмокталися, ще два були виявлені і видалені після прибуття в приймальне відділення лікарні. Пацієнт довгий час перебував у лісі — без можливості перевірити, чи не повзає кліщ його одягом або тілом, і кліщі були виявлені тільки після повернення додому.

Як наголосили фахівці приймального відділення лікарні, у літній період, коли люди частіше проводять час на природі, щодня видаляють один або кілька кліщів. У липні за допомогою зі зняттям кліщів до лікарні звернулися вже 78 пацієнтів, що на 12 осіб більше, ніж минулого року за цей же період. Найбільша кількість пацієнтів припала на Янів день (Jāņi), коли кліщі були зняті з 20 осіб.

Кліщів можуть заражати інфікувати людей — кліщовим енцефалітом або хворобою Лайма.

Інфектолог Північно-Курземської регіональної лікарні Ганна Марія Принце підкреслила, що інфекційні хвороби, що переносяться кліщами, часто потрапляють у поле зору інфектологів, неврологів і сімейних лікарів. Близько третини кліщів є переносниками хвороби Лайма.

Позитивним моментом є той факт, що більшість пацієнтів не потрапляють до лікарні, оскільки доступна амбулаторна діагностика, терапія, а також безсимптомні форми захворювання, наприклад, кліщовий енцефаліт.

Однак у більш важких випадках необхідне стаціонарне лікування, у тому числі є ризик незворотних наслідків. Лікування форм хвороби Лайма, як правило, проблематичне, у свою чергу, для лікування кліщового енцефаліту немає ефективної специфічної терапії, що наголошує на важливості профілактики, нагадала Принцу.

Людям важливо пам'ятати та відновлювати вакцинацію проти кліщового енцефаліту. Крім того, на вулиці слід носити світлий і закритий одяг, що зменшує ймовірність контакту кліща зі шкірою, наприклад, можна заправляти кінці штанів у шкарпетки, одягати одяг з прилеглим коміром. Світлий одяг також допомагає виявити кліща до того, як він присмокчеться. Бажано обробляти одяг репелентами від комах та кліщів, а також проводити регулярні перевірки шкіри та домашніх тварин після перебування на природі.

Наприклад, у разі хвороби Лайма важливо скоротити час, протягом якого кліщ присмоктується.

Якщо кліщ все-таки присмоктався, його голову потрібно видалити якнайшвидше і акуратніше. Після видалення руки і місце укусу слід обробити антисептиком, наприклад, спиртом або водою з милом. У Латвії також доступне тестування кліщів у лабораторії. Однак у разі потреби отримання антибактеріальної терапії бажано звернутися до сімейного лікаря чи інфектолога.

У процедурному кабінеті Вентспілської лікарні можна зробити щеплення від кліщового енцефаліту. Необхідно заздалегідь подати заявку на вакцинацію за телефоном 63 624 665. З собою необхідно взяти паспорт для щеплення і направлення сімейного лікаря.

Також цього року у Північно-Курземській регіональній лікарні діти віком до трьох років, чиє місце проживання декларовано у Вентспілсі, можуть отримати щеплення від кліщового енцефаліту безплатно – процедуру оплачує Вентспілське самоврядування. Для решти вакцинація платна.

У Львові бджоли вилікували хворих на Лайма

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів