Як у Львові бджолами лікують хворобу Лайма: розповідь 35-річної пацієнтки

11:11 2 жовтня 2022 р.

Еллі Лобель пропагує бджоловжалювання як порятунок від хвороби Лайма

Еллі Лобель пропагує бджоловжалювання як порятунок від хвороби Лайма

Півтора року 35-річна менеджерка Надія К. лікує бджоловжалюванням хворобу Лайма. Вона стверджує, що майже відновилася після малоефективного лікування антибіотиками, якими починала боротися з бореліозом одразу після укусу кліща.

Це трапилося два роки тому, розповіла Надія К.  журналісту Dailylviv.com.

- Мене вкусив кліщ. Але особливої уваги я цьому не надала. Бо й кліща того не бачила - лише відчула укус. Непокоїло тільки, що після укусу на тілі залишилася невелика червона пляма, яка не щезала впродовж двох тижнів, - згадує Надія.

Аналізи і антибіотики

Вишукуючи в інтернеті причини такого тривалого запалення шкіри, жінка довідалася, що пляма може бути симптомом хвороби Лайма, яку переносять іксодові кліщі. Тому, без зволікань, звернулася у приватну лабораторію, де здала аналізи на бореліоз. 

- Обидва аналізи на бореліоз - на антитіла IgM і IgG - дали позитивний результат. З ними я прийшла до сімейної лікарки, яка скерувала мене до інфекціоністки. Вона, зі свого боку, приписала антибіотики - доксициклін на два тижні. Я ретельно пила їх, як було призначено, по 200 міліграмів один раз на день, але це не допомогло. Впродовж цих двох тижнів почувалася вкрай погано. Єдиний візуальний результат, який я зауважила після прийому курсу препарату: щезла пляма від укусу кліща, - розповідає Надія про схему і наслідки лікування.

Стан хворої не змінився.

- Температура, слабкість, якась несконцентрованість у голові. Ти хочеш прийняти рішення і - не можеш. Не розумієш, що маєш робити, - перелічує Надія тодішні симптоми. 

Тому жінка знову пішла на прийом до інфекціоністки.

- Розповідаю лікарці, що в мене, до всього переліченого, ще додався тремор. “Не хвилюйтесь, все нормально. Пийте заспокійливі”, - відреагувала інфекціоністка. Так я зрозуміла, що лікування було і недостатнім, і запізнілим. А позитивний результат на антитіла IgG означав, що бореліоз переходить у хронічну форму.

З відчаю Надія ще впродовж місяця самовільно вживала антибіотики: той самий доксициклін і в тій же дозі. Від тривалого прийому медикаментів почалися болі в шлунку і втрата ваги.

- Я зрозуміла, що терміни, за які можна було ефективно одужати, минули. У той час ще й оголосили карантинні заходи у зв’язку з ковідом і варіанту потрапити на консультацію, наприклад, за кордон, який я вже розглядала, також не стало, - каже Надія.

Бджоловжалювання: подолання алергії

У пошуках бодай якогось рішення вона наштовхнулася на публікацію про лікаря зі Львова, який лікує хворобу Лайма бджоловжалюванням. 

- Оскільки він - у Львові, подумала, піду до нього на консультацію, - розповідає пацієнтка.

За її словами початок лікування бджоловжалюванням був дуже важким.

- На 8-му сеансі у мене розпочалась алергія. Температура підвищувалася до 39 градусів. Гарячка супроводжувалася подразненням на шкірі, свербіжем. Лікар Іван Пилипчук не виключав, що така реакція могла бути наслідком вживання антибіотиків. Порадив скоригувати харчування - споживати просту, якісну, здорову, органічну їжу, пити відвари з трав, - сказала Надія. 

Дотримання цих порад лікаря впродовж двох місяців дало ефект: алергія зникла. 

- Навіть була патова ситуація, коли Іван Йосипович запідозрив, що в мене - алергія на бджолину отруту, яку має дуже невеликий відсоток людей. Тоді це прозвучало, як вирок, бо інших варіантів лікування у мене не було. Я у відчаї здала алергопроби на бджолину отруту, щоб переконатися, чи справді все так безнадійно. Результат був негативним. І, пам’ятаю, як з цією лабораторною випискою майже тріумфально повернулася до клініки Пилипчука. Кажу: ”Немає алергії на апітоксин”, - розповідає Надія.

Півторарічна апітерапія

За її словами, після припинення алергії почалося поліпшення загального стану організму.  

- Щезла виснажлива хронічна втома. Бо коли я захворіла, то не могла навіть поїсти після приготування сніданку чи обіду - настільки була стомленою. Мусила прилягти, відпочити і лише тоді сідати до столу. Почала фізкультурою займатися, бо через хворобу навіть звичайна прогулянка в парк потребувала надзусиль.

Надія зазначила, що без перерви ходила на бджоловжалювання півтора року (!) і продовжує апітерапію дотепер.

- Аналізи на бореліоз більше не здавала. Одна з причин та, що лабораторно не завжди можна визначити хворобу. Є випадки, коли за аналізами людина - здорова, а почувається, як зомбі. Я почуваю себе добре. Хоча вважаю, що відновилася ще не кінцево. Це - мої суб’єктивне відчуття і суб’єктивна думка. До слова, антибіотикотерапія, коли комбінують по три-чотири препарати, може тривати роками. І ніхто не дає гарантії, чи вона допоможе. Усе - на свій страх і ризик, і з побічними реакціями, - підсумовує Надія.

Побічний ефект

При бджоловжалюванні також трапляються побічні прояви, але - позитивні, додає 35-річна пацієнтка.

- До укусу кліща мене час від часу виснажували сильні головні болі, які були наслідком давнього запалення нерва - років 15-ть тому. Без ін’єкцій вони, зазвичай, не минали. Уже під час лікування бджолами бореліозу на роботі на мене десь, як кажуть, війнуло протягом, і напади головного болю повторилися з новою силою. На одному зі сеансів я поскаржилася лікарю на цю свою хронічну багаторічну недугу. Апітерапевт поставив кілька бджіл на потилицю і - диво. Голова, яка не давала спокою впродовж п’яти днів, за кілька годин припинила боліти. Ще п’ять разів Іван Йосипович прикладав бджоли на ті самі акупунктурні точки. І все минулося без уколів, - зазначає Надія. 

Приклад Надії спонукав також її чоловіка випробувати на собі бджоловжалювання. 

- Чоловік, коли побачив мої “головні” результати, одразу вирішив і собі прийняти курс бджолотерапії. У нього були проблеми з тиском: нижній - 105, верхній - 145. Він пив препарати від гіпертонії, які не дуже пасували йому - погано себе почував. Одні - пришвидшували серцебиття, інші - знижували пульс. Було ходіння від одного фармпрепарату до іншого. Після двох курсів бджолотерапії тиск нормалізувався, таблетки не п’є. І алергії під час лікування чоловік, на відміну від мене, не мав.

Історії зцілення з ФБ

У  Fecebook-спільноті “Лайм Україна” пацієнти з різних міст описують інші випадки, які підтверджують ефективність лікування бджолами цієї хвороби. 

Зокрема, Катерина Машинецька зазначає, що п’яти тижнів є замало, аби вилікувати бджолами системне захворювання, таке, як лайм чи коінфекції. 

"За протоколом Еллі Лобел ми лікуємося 3 роки, по 10 бджіл 3 рази на тиждень вздовж хребта, звідки отрута пошириться по нервах у всі куточки організму. А борелії сидять усюди, їх треба діставати зі всіх закутків", - розповідає Катерина.

Тетяна Дешура наголосила, що лікується бджолами вже давно. 

"Спочатку це був артрит, радикуліт... ставила сама собі на коліна та спину. Слава Богу, не маю алергії. А ось після того кліща бореліозного (2.06.2018) з осені (до цього були антибіотики) лікуюся бджолиною отрутою за схемою іноземного сайту, настоянкою прополіса і п'ю гіркі трави. Набираюсь терпіння на 3 роки", - розповідає Тетяна.

Через три роки друзі з фейсбуку запитали жінку про результат апітерапії.

“Дякую, ЖИВУ!!!!”, - відповіла Тетяна Дешура.

Тетяна Золотова також  підтвердила, що апітерапія - дуже дійовий метод: “Але до бджіл я пила антибіотики - 7 тижнів (юнідокс, азітро, тінідазол). Почала лікування на 15 день від укусу. Незважаючи на лікування антибіотиками, почали боліти шия, верхня частина спини і поперек. Подібно на загострення остеохондрозу. Боліли хребці в тих місцях, де ще до укусу були проблеми (протрузії, хрустіння). Хоча раніше такого болю не було. Також боліли м'язи і була ломота. Лікувалася у невролога - від артроколу. Стало легше трохи. Інші суглоби не боліли, мурашок не було, парестезії теж, м'язи смикалися, але дуже зрідка, таке може бути вже і після одужання, якщо не сильно, як мені пояснили. Ще поболював лімфовузол під пахвою, горло”.

“Після лікування бджоловжалюванням усі симптоми Лайму пішли”, - наголосила Тетяна Золотова.

Довідка 1

Еллі Лобель (Лобел) (Ellie Lobel) - 52-річна американка, яка отримала популярність завдяки зціленню наявної у неї затяжної важкої форми хвороби Лайма бджоловжалюваннями. 

Навесні 1996 року у віці 27 років Лобель укусив кліщ, що заразив її хворобою Лайма. Тоді вона не звернула увагу на еритему, що з'явилася, і думала, що її вкусив павук. Через три місяці її вже мучили грипоподібні симптоми і біль у різних частинах тіла. Так до укусу кліща здорова матір трьох дітей стала інвалідом (ще у неї виявився бабезіоз ). Лікарі ставили їй різні діагнози: розсіяний склероз, ревматоїдний артрит, фіброміалгія, вовчак. Лише через рік після зараження їй було поставлено правильний діагноз. Спроби лікування антибіотиками одужання не дали. Жінку покинув її чоловік.

Через 15 років Лобель переїхала до Каліфорнії, де збиралася померти. Там жінка, яка вже не могла пересуватися без допомоги доглядальниці, зазнала нападу понад трьохсот африканізованих бджіл. 

Рскільки Лобель була алергіком на бджолину отруту, бо коли її у дворічному віці вжалила бджола, Еллі дістала анафілактичний шок. З того часу її переслідував страх перед бджолами. Тож після нападу рою бджіл Лобель вирішила навіть не звертатися до лікарні. «Бог вирішив нарешті позбавити мене страждань, — сказала вона. – Я просто приймаю його подарунок». Вона замкнулася у своїй кімнати, приготувавшись до смерті.

Однак жінка не тільки не померла: після бджолиної атаки настало значне поліпшення самопочуття, і вона зайнялася систематичними бджоловжалюваннями. Вона пройшла 2,5-річний курс лікування бджоловжалюванням: спочатку по три сеанси щотижня, потім поступово скорочувала кількість укусів і частоту сеансів. Еллі Лобель розробила спеціальний протокол лікування хвороби Ламйа. З березня 2015 року жінка у рамках Bee Bus Mission роз'їжджає країною, навчаючи бджололікуванню, і вона вже допомогла сотням хворим з діагнозом лайм-бореліоз. Одужання Лобель від хвороби Лайма, за її свідченням, підтверджено всіма аналізами. 

Цього року Еллі Лобель вийшла заміж і почувається щасливою, про що свідчать її світлини у Фейсбуці (дивіться внизу). 

Довідка 2

Хвороба Лайма (також відома як — бореліоз, Лайм-бореліоз, системний кліщовий бореліоз) — природно-осередкова інфекційна хвороба, яку спричинюють борелії. Хворобу передають кліщі. Характеризується вона переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми, а також нервової системи, опорно-рухового апарату і серця. Поширена у Північній Америці та Європі і є другою за швидкістю зростання інфекційною хворобою в США - після ВІЛ-інфекції.

У Львові бджоли вилікували хворих на Лайма

Вбити застарілі борелії бджолиною отрутою. Досвід пацієнтки зі Львова

Вакцину від хвороби Лайма та інших інфекцій, що переносяться зі слиною кліщів, уже випробовують на тваринах

Львів’ян закликають до профілактики хвороби Лайма

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів