Вакцину від хвороби Лайма та інших інфекцій, що переносяться зі слиною кліщів, уже випробовують на тваринах

15:05 23 листопада 2021 р.

Фото до новини

Американські вчені розробили і перевіряють поки що на доклінічній стадії мРНК-вакцину, здатну запобігати зараженню хворобою Лайма і, можливо, іншими інфекціями, що переносяться зі слиною кліщів.

Попередній результат – успіх, пишуть автори з Єльської школи медицини у Science Translational Medicine.

Про це інформує Ліга. Новини, пише Dailylviv.com.

Вони взяли на озброєння факт, що у деяких тварин, яких часто кусають кліщі, може розвиватися імунітет проти укусу, коли в його місці дуже швидко починається запалення. Це заважає кліщам "зручно" харчуватися, через що вони сповзають із такої "несмачної" жертви.

Було проаналізовано склад слини кліща Ixodes scapularis, потім виділено 19 основних білків-імуногенів із неї. мРНК-вакцину 19ISP, яка кодує виробництво такого коктейлю білків, вводили 16 морським свинкам (13 інших тварин були контрольною групою).

Коли на них садили заражених кліщів, у тварин під час укусу оперативно розвивалося кругове почервоніння шкіри – еритема. Імунітет спрацьовував швидко, і протягом двох діб кліщі стали від'єднуватися; частина з них не встигала занести жертві борелії (у середньому на зараження йде ~36 год безперервного живлення кліща).

Через 96 годин до 80% всіх кліщів перестали "вгризатися" у шкіру свинок. Водночас лише 20% членистоногих опали з тіла невакцинованих морських свинок протягом чотирьох діб. Щеплені тварини значно рідше хворіли на кліщовий бореліоз.

ДОВІДКА. Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) – інфекційне захворювання, що викликається бактеріями роду Borrelia, які переносять іксодові кліщі та оленячі кровососки. Небезпечна тим, що розвивається спочатку непомітно і лікувати її доводиться за фактом виявлення. Інкубаційний період – 2-30 днів. Найчастіше виліковується антибіотиками, якщо лікування розпочато вчасно. На "пізній стадії" бореліоз важковиліковний, може закінчитися інвалідністю або смертю. Існують вакцини проти кліщового енцефаліту, але не бореліозу. Поради, як не заразитися, і ще одні.

Результат: у групі щеплених ніхто не захворів, у контрольній – 46% тварин отримали інфекцію. Автори нагадують, що з одним укусом кліща можна заразитись кількома інфекціями одночасно.

Розробники також розраховують, що в майбутньому вакциновані люди зможуть швидко помічати кліща, що присмоктався, через появу сильного почервоніння: воно розвинулося у щеплених морських свинок протягом 18 год. У контрольної групи ніякої еритеми не було. Йдуть перевірки, як вакцина працює на інших тваринах.

Це дослідження відзначили обкладинкою нового номера журналу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів