20 видів кліщів зі сходу Польщі можуть переповзти кордон з Україною

12:17 29 квітня 2023 р.

Фото до новини

Найнебезпечнішими для людини після укусу кліща є дві хвороби.

Польське телебачення розповіло про нові загрози від кліщів, особливо на сході і півдні країни, пише Dailylviv.com.

Статистичні дані впродовж багатьох років показують, що кількість підтверджених випадків хвороби Лайма в Польщі зростає. Якщо у 2021 році їх було 12,5 тис., то у 2022 році – понад 17 тис. А порівняно з 2019 роком кількість випадків захворювання на кліщовий енцефаліт зросла вдвічі. 

Найбільше інфікованих у східній та центральній частинах країни. Навесні кліщі особливо активні.

Професор Лукаш Адашек, завідувач кафедри епізоотології та кафедри інфекційних хвороб Університету природничих наук у Любліні, зазначає, що найбільша кількість кліщів, заражених хворобою Лайма, є у східній та центральній частинах Польщі - іноді до 60-70 відсотків. 

Професор пояснює, що спірохети Borrelia в сплячому вигляді зберігаються в кишківнику кліща. Коли кліщ починає пити кров, структура і конформація білків цих бактерій змінюється, і вони починають мігрувати з кишківника кліща в його слинні залози і разом зі слиною переносяться в організм укушеної людини чи тварини. 

У лабораторії наявність ДНК спірохети можна виявити навіть у висохлому кліщі. 

Укус інфікованого кліща не завжди спричиняє захворювання господаря. Клінічна хвороба Лайма у людей і тварин розвивається лише приблизно у 10 відсотків інфікованих пацієнтів. Значне підвищення ризику зараження бактеріями, які переносять кліщі, відбувається через 36 годин після їхнього введення.

При хворобі Лайма в першому періоді у більшості інфікованих розвивається безболісна еритема, світліша в середині. З'являються грипоподібні симптоми, такі як лихоманка або субфебрильна температура, відчуття розбитості, втома, головні болі, болі в м’язах і суглобах. Пізні симптоми хвороби Лайма включають атрофічний дерматит кінцівок, артрит і неврологічні зміни. 

Ще одне захворювання після укусу кліща – це кліщовий енцефаліт. Гостре вірусне захворювання, яке часто супроводжується неврологічними ускладненнями. У деяких пацієнтів спостерігається ураження центральної нервової системи. Також може виникнути мієліт, менінгіт або менінгоенцефаліт. Проти цієї хвороби є сильна зброя –  вакцини. Схема вакцинації – три дози з наступною бустерною дозою. Рекомендуються в основному лісівникам, службам, які перебувають у в лісі, таким як армія, пожежники та прикордонники, фермерам або людям, які часто займаються діяльністю на лоні природи - бігунам, пішоходам, грибникам, власникам собак. 

У Польщі є близько 20 видів кліщів. В основному кліщі вибирають для проживання листяні та змішані ліси, трав’янисті ділянки та густі зарості. Люблять папороті, а також міські парки та околиці житлових масивів, де є зелені насадження. Кліщі добре почуваються у вологому середовищі. Основними їхніми господарями є дрібні ссавці, деякі рептилії та птахи. І хоча найбільш активні кліщі навесні та восени, вранці та ввечері, медики наголошують, що безпечної пори року вже не існує. Оскільки м’яка зима та вологе літо сприяють їхньому високому розмноженню та низькій смертності, а значить, вищій швидкості їх поширення. А м’який клімат означає, що вони також з’являються в місцях, де раніше не були такими поширеними, наприклад, у дедалі вищих частинах гір. 

Найбільш часто повторювані міфи про кліщів: необхідність змащувати їх жиром, спиртом, денатуратом, рослинною олією або підпалити, що нібито гарантує швидке виведення паразита з нашого організму. Або що, йдучи до лісу, треба бути в темному одязі, бо світлі кольори приваблюють кліщів. Дехто помилково вважає, що кліща зі шкіри має видаляти медсестра чи лікар, перераховує в інтерв’ю порталу tvp.info Марлена Скорупка-Дзєдзіч із Воєводської санітарно-епідеміологічної станції у Варшаві. 

Кліщі, шукаючи господаря, реагують на різні подразники: термічні (наприклад, вони відчувають тепло жертви, що наближається ), хімічні (наприклад, піт і запах господаря, концентрація вуглекислого газу, феромони) і фізичні (наприклад, вібрація). 

Це міф, що кліщі зістрибують з дерев на пішоходів. Вони справді лазять по травах і чагарниках на висоту приблизно 120–150 см. Люди збирають їх тертям об рослини. 

- Для захисту від кліщів насамперед потрібен правильний одяг, який закриває якомога більше тіла: наприклад, довгі рукави, довгі штанини, високе взуття, кепка чи капелюх. Обираймо яскравий одяг, завдяки якому ми швидше й легше побачимо павукоподібного, – пояснює в інтерв’ю порталу tvp.info Марлена Скорупка-Дзєдзіч.

Репеленти, речовини, які відлякують членистоногих комах, кліщів, та інші засоби від кліщів можна придбати в аптеці (репеленти для дітей – це переважно натуральні суміші). Застосовувати їх слід відповідно до інструкцій на етикетці.

Після кожного перебування в місцях зі загрозою атаки кліщів якнайшвидше переодягаймося. Одяг потрібно витрусити і навіть випрати. Необхідно уважно оглянути своє тіло, звертаючи увагу на місця ніжної шкіри: голова (у дітей), навколо вух, пахви, ліктьові та підколінні западини, пупок, живіт, пах, кісточки. Варто добре розчесатися, прийняти душ, під яким зробити сильний масаж губкою або сильно потерти шкіру.  

Фахівці рекомендують видаляти павукоподібних самостійно. В аптеках можна придбати набори для безпечного та ефективного видалення. Завдяки їх використанню його буде легше захопити впритул до шкіри і витягнути. Також можна використовувати пінцет. Кліщів не можна висмикувати пальцями, розчавлювати, стискати, викручувати, припікати, змащувати жирними речовинами. 

Після видалення слід продезінфікувати місце укусу. І спостерігати за ним, іноді навіть довго. Деякі характерні симптоми інфекції можуть з'явитися навіть через кілька тижнів після інфікування. При появі набряку або почервоніння необхідно звернутися до лікаря. Висока температура, нудота та блювота, головний біль або неврологічні симптоми також потребують консультації лікаря.

У Львові бджоли вилікували хворих на Лайма

 
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів