Виробник F-16 готовий навчати українських пілотів та побудувати свою базу в Україні

19:43 19 червня 2023 р.

Фото до новини

Американська компанія Lockheed Martin готова навчати українських пілотів керувати винищувачами F-16. А після завершення війни також може побудувати в Україні базу з обслуговування цих винищувачів

Про це повідомило Польське радіо, пише  Dailylviv.com.

Американська компанія Lockheed Martin, яка виробляє винищувачі F-16, готова навчити українських пілотів керувати цими літаками, якщо НАТО вирішить передати їх Києву, йдеться в інтерв'ю головного операційного директора компанії, опублікованому в понеділок, 19 червня, у Financial Times.

«Ми готові не тільки виробляти літаки, якщо виникне така потреба, але й забезпечувати будь-яку модернізацію, навчання, техніку та системи», — сказав Френк А. Ст. Джон, головний операційний директор Lockheed Martin.

Він підкреслив, що будь-яке рішення буде ухвалено лише за результатами обговорення між Україною, США та іншими західними союзниками, оскільки компанія, яка є найбільшим американським виробником у секторі оборонної промисловості за обсягом продажів, не бере безпосередньої участі в урядових переговорах.

Країни НАТО надалі обговорюють, чи постачати Україні F-16. Влада США, яка навряд чи відправлятиме власні винищувачі цього типу, контролює їх реекспорт в інші країни. Однак у травні вони дали сигнал, що готові підтримати такі дії, якщо буде домовлено про передачу винищувачів Україні. Але деякі члени НАТО все ще побоюються, що доставка літаків може спровокувати ескалацію конфлікту з Росією.

Ст. Джон сказав журналістам Financial Times, що збройні сили України продемонстрували «неймовірну здатність до навчання», використовуючи обладнання виробництва Lockheed Martin, таке як система керованих ракет GMLRS і ракети Javelin, що є життєво важливими для перебігу війни, яку Росія розв'язала проти України.

«Українці швидко освоїли використання цих систем і використовували їх з великою ефективністю, тому я дуже впевнений, що українські льотчики освоять F-16 і зможуть використовувати його дуже ефективно за короткий час», — сказав Ст. Джон і додав, що в той час як навчання буде проходити в третій країні найближчим часом, Lockheed може розглянути можливість створення бази в Україні або поблизу неї в довгостроковій перспективі після закінчення війни.

«Після завершення бойових дій необхідна буде постійна присутність для тренувань і обслуговування, і тоді логічним місцем буде Україна та її околиці», — сказав Ст. Джон.

Китай запевнив, що не надаватиме зброю Росії - Блінкен

Літакам F-16 заборонять бити по території Росії

Україна готується отримати від 40 до 50 F-16: Зеленський зробив рішучі кроки

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів