Чому літаки Gripen ліпші для України за F-16, - The Economist

05:58 26 травня 2023 р.

Фото до новини

Цей винищувач був розроблений спеціально для захисту повітряного простору Швеції від російських літаків, а також пристосований для посадок на короткі злітно-посадкові смуги і автомобільні дороги.

Про це повідомив The Economist, пише Dailylviv.com.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що країна розглядає питання про те, щоб допустити українських пілотів протестувати шведські винищувачі Saab JAS 39 Gripen. Деякі аналітики вважають, що такі літаки підійдуть українській армії більше, ніж американські F-16.

Йонсон зазначив, що під час таких тестів українські пілоти зможуть здійснити випробувальні польоти, пройти тренажери, а також вивчити роботу наземної системи, яка забезпечує роботу Gripen.

Шведський міністр оборони зазначив, що Швеція не планує негайно передавати літаки Gripen Україні, оскільки вони зараз потрібні Стокгольму. При цьому він назвав дії Швеції аналогічними до того, що зараз роблять країни, які обговорюють передачу Києву F-16.

The Economist у квітні писав, що Gripen можуть підійти для української армії краще за американські літаки. Журнал зазначав, що винищувач був розроблений спеціально для захисту повітряного простору Швеції від російських літаків, а також пристосований для посадок на короткі злітно-посадкові смуги і автомобільні дороги.

Шведський літак за десять хвилин можуть заправити та озброїти один технік і п'ять солдатів. Gripen також набагато дешевший у використанні та обслуговуванні. Навіть десяток цих літаків дозволять Україні стримати російську авіацію, якщо винищувачі будуть озброєні ракетами Meteor і матимуть добрі наземні локатори.

Як стало відомо у травні, Білий дім сигналізував європейським союзникам, що США не перешкоджатимуть експорту винищувачів F-16 до України. Після цього європейські країни організували «коаліцію винищувачів», яка готуватиме українських льотчиків до польотів на винищувачах.

У четвер глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що Данія та Нідерланди очолили цю коаліцію, найближчим часом вони розпочнуть навчання пілотів. Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща також запропонували свою допомогу у тренуванні українських льотчиків.

Наприкінці минулого тижня президент США Джо Байден сказав, що на постачання F-16 не варто чекати в найближчій перспективі. Politico з посиланням на європейські джерела писало, що поставок F-16 очікується вже до осені.

Україна одержить літаки F-16

Літакам F-16 заборонять бити по території Росії

Українських пілотів у США перевіряють на авіасимуляторах, щоб визначити їхню здатність керувати F-16

2

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів