США сигналізують союзникам, що не блокуватимуть експорт їхніх літаків F-16 в Україну

03:37 19 травня 2023 р.

Фото до новини

Ще одне відкрите питання – де українські пілоти тренуватимуться на цих F-16.

Про це повідомляє CNN News, пише Dailylviv.com.

За останні тижні адміністрація Байдена сигналізувала європейським союзникам, що США дозволять їм експортувати винищувачі F-16 в Україну, повідомили джерела, знайомі з дискусіями, оскільки Білий дім зазнає все більшого тиску з боку членів Конгресу та союзників щодо допомоги. 

Не зважаючи на те, що США не бажають відправляти свої F-16 до Києва, представники США повідомили CNN, що адміністрація готова схвалити експорт літаків в Україну, якщо союзники вирішать це зробити зі своїми поставками.

Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі відмовився конкретно коментувати можливість відправки США винищувачів F-16 в Україну, але в широкому сенсі заявив, що США дивляться вперед щодо «майбутніх можливостей» і потреб. F-16 «не в порядку денному» G7, сказав він, хоча літаки, безумовно, можуть з’явитися в кулуарах саміту.

Ще одне відкрите питання – де українські пілоти тренуватимуться на цих F-16. Раніше цього тижня речник прем’єр-міністра Великобританії Ріші Сунака заявив, що Велика Британія та Нідерланди прагнуть сформувати «міжнародну коаліцію» не лише для закупівлі літаків для України, але й для навчання українських пілотів на винищувачах 4-го покоління, які є більш передові, ніж український винищувальний флот.

У березні США прийняли двох українських пілотів на військовій базі в Тусоні, штат Арізона, щоб оцінити їхні навички за допомогою авіасимуляторів і передбачити, скільки часу їм знадобиться, щоб навчитися керувати різними військовими літаками США, включаючи F-16. Але на даний момент США не планують розширювати цю підготовку, сказав представник оборонного відомства CNN, не зважаючи на те, що Конгрес виділив гроші в бюджеті на 2023 рік для такої підготовки.

В Україну прилетять F-16: генсек НАТО вірить у це

Радник Меркель за те, щоб надати Україні американські винищувачі F-16

Український міністр вірить у постачання західними партнерами бойової авіації та далекобійних ракет

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів