Військові журналісти висловили на «круглому столі» у Львові слушні зауваження своїм цивільним колегам

14:19 4 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: mil.gov.ua

Передусім вони порадили репортерам подавати лише перевірену інформацію й таку, яка не нашкодить Збройним Силам України.

Прес-центр Міністерства оборони України інформує сьогодні, 4 липня, в повідомленні «У Львові військові та журналісти обговорили питання роботи в умовах війни»:

«3 липня у Львівському прес-клубі відбувся круглий стіл, під час якого військові фахівці мали нагоду обмінятися думками із представниками провідних мас-медіа України та регіону з приводу роботи в умовах інформаційної війни та висвітлення інформації через ЗМІ в особливий період. Співорганізатором заходу виступив Регіональний медіа-центр Міністерства оброни України. Для участі було запрошено керівника ЛОО «Спілка офіцерів України» Петра Костюка, військового капелана отця Степана Суса, представників громадських організацій, редакторів та провідних журналістів друкованих та електронних видань, телебачення та радіо.

Модератором круглого столу став відомий львівський журналіст та аналітик Роман Шостак. Питання, які порушувались упродовж майже двогодинної зустрічі, стосувалися висвітлення бойових дій на сході країни, їхнього соціального, інформаційного та політичного підґрунтя. Вкотре військові журналісти висловили цілком обґрунтовані побажання до цивільних колег відфільтровувати інформацію, яка стосується силового блоку та їхніх дій.

– Насамперед репортерам потрібно подавати лише перевірену інформацію і таку, яка не нашкодить Збройним Силам України. Адже левова частина часу силовиків витрачається на спростування неправдивої інформації. Також неприпустимо робити піар на загибелі чи каліцтві військовослужбовців, – зазначив керівник Регіонального медіа-центру МО України підполковник Олександр Поронюк.

Офіцер навів приклад спекуляції на інформації, яка своїм оприлюдненням наносить шкоду, пригнічує морально-психологічний стан не лише військовослужбовців, але й населення. Це, зокрема, зловживання демонстрацією загиблих та скалічених українських військових, інших неетичних епізодів.

Військовий журналіст підкреслив, що трапляються випадки, коли непричетні до війська публічні особи прагнуть зайвий раз засвітитися у ЗМІ і повідомляють неправдиву інформацію. Нещодавно був випадок, де особа повідомила про десятки загиблих внаслідок бою у зоні АТО. Насправді жертв було в рази менше, але це спричинило бурю емоцій та переживань серед батьків та рідних солдатів. Тому слід пам’ятати: коментарі з цих питань можуть надавати лише офіційно уповноважені керівництвом держави джерела інформації. Зокрема, це прес-центр АТО та РНБО.

Значну частину обговорення було приділено етичній стороні журналістської діяльності у цей період, а також питанням збереження державної таємниці, коректної роботи журналістів у зоні проведення АТО, підтримання журналістами в матеріалах державних інтересів та питань національної безпеки. Офіцери Регіонального медіа-центру Міноборони України розробили для колег методичні рекомендації щодо коректної роботи з висвітлення діяльності ЗС України та інформації військового характеру.

Під час круглого столу вдалося встановити зв’язок з речником АТО полковником Олексієм Дмитрашківським. Він повідомив журналістам про хід антитерористичної операції та висловив декілька порад для журналістів, які беруться за висвітлення військової тематики, поділився практичним досвідом роботи у бойових умовах».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів