У підземному царстві сектора Гази причаїлася доля Ізраїлю і, можливо, України

14:59 15 жовтня 2023 р.

Фото до новини

Корінні інтереси Ізраїлю і ХАМАСу можуть бути вирішені у підземних лабіринтах.

Цю тему проаналізували експерти TK AZfront, пише Dailylviv.com.

Після вторгнення ХАМАСу та «Ісламського джихаду» на південь Ізраїлю 7 жовтня його армія уже тиждень завдає масованих авіаударів по військовій та адміністративній інфраструктурах ХАМАСу в секторі Газа. Паралельно 12 жовтня розпочалося поширення з повітря листівок зі закликом до населення евакуюватись з північної частини сектора. 

Ізраїльтяни мають дві цілі: створити максимальний хаос, щоб максимально утруднити для ХАМАСу контроль над ситуацією та завершити останні приготування перед наземною операцією, щоб мінімізувати втрати цивільного населення. Водночас Ізраїль намагається ще до вторгнення знищити якнайбільше представників командної ланки елітних і ракетних підрозділів ХАМАСу й «Ісламського джихаду». 

Але ісламістські організації, не зважаючи на дії супротивника, зберігають основний військовий потенціал. ХАМАС готувався до повномасштабної війни орієнтовно з 2020-2021 років. Проте, задовго до того, впродовж двох десятиліть, у секторі Газа зводилася гігантська підземна інфраструктура. З урахуванням взаємодії ХАМАС і ліванської "Хезбалли" з початку 1990-х, її фахівці, напевно, були залучені до створення цієї інфраструктури. Вони ж мають 40-річний стаж військових дій проти Ізраїлю, а також багатий досвід участі у великомасштабних конфліктах у Сирії та Ємені, в яких широко використовувалися підземні укриття та комунікації.

Крім того, фахівці "Хезбалли" мали можливість вивчати як сирійський досвід будівництва підземних споруд на Голанських висотах, так й ізраїльську модель підземної війни. До виведення військ Ізраїлю з Південного Лівану в 2000 році там були десятки підземних укріплених пунктів (muzavim), облаштованих відповідно до найпередовіших на той час інженерних розробок. Кожен порівняно великий muzavim під землею мав десятки приміщень: спальний відсік та їдальню, склади провізії, озброєння та боєприпасів, навчальні класи та кімнати відпочинку, відокремлені від основного простору локації радіоелектронної розвідки. За поспішного виведення військ ізраїльтяни тоді поспіхом підривали музавім, але для спеців "Хізбалли" та іранського КВІР потім неважко було відновити планування цих підземних баз.

Читайте також:

На допомогу Ізраїлю, який оголосив війну, прямує авіаносна ударна група зі США - 8.10

Україну та Ізраїль озброюватимуть синхронно - 10.10

Підземелля ХАМАСу збудовані з урахуванням досвіду ізраїльтян, іранців, сирійців, Хізбалли та єменських хуситів. Вони подібні на muzavim за функціоналом. Але ті перебували на великій відстані один від одного, а підземні фортеці ХАМАС з'єднані тунелями. У них менше комфорту, але вони вміщують значно більшу кількість особового складу, резервів зброї, провізії, питної води та палива.

Окрема мережа підземних комунікацій створена для ведення мобільних військових дій: ударні групи роблять блискавичні атаки на поверхні, потім ховаються під землею, там переміщаються, і знову з'являються вгорі, в іншій точці, несподівано для супротивника.

Наразі командування ХАМАСу терпляче очікує на початок ізраїльської наземної операції. Воно розраховує на те, що за рахунок багаторічної підготовки вдасться сильно сповільнити просування супротивника, у тому числі шляхом операцій у «зачищеному» тилу, і завдати йому великих втрат.

Майбутній розрахунок робиться на кілька факторів: зростання незадоволеності в ізраїльському суспільстві як некомпетентністю армійського командування, так і загальною неефективністю державного керівництва; зростання масових виступів на підтримку палестинців у Європі, які, як очікується, за активної участі лідерів арабських країн, змусять Захід чинити зростаючий тиск на Ізраїль з метою припинення військових дій; повномасштабний вступ у конфлікт "Хізбалли", що змусить ізраїльтян воювати на два фронти. Тепер додалися ще й погрози Ірану виступити на захист ХАМАСу у разі вторгнення ізраїльських військ на його територію.

Радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван заявив: «США не виключають можливості втручання Ірану в (ізраїльсько-палестинський) конфлікт і відстежують як можливість прямої участі Тегерана, так і маріонеткову діяльність Хезбалли».

Якщо результаті наземної військової операції уряд Беньаміна Нетаніягу не досягне поставленої мети, тобто повного знищення ХАМАСу в секторі Газа, то в Ізраїлі, швидше за все, вибухне найгостріша затяжна політична криза, а ХАМАС зможе позиціонувати себе як чи не найпотужнішу силу на Близькому Сході.

Зайве тут казати, що результат війни в Ізраїлі дуже вплине на допомогу США і країн-партнерів Україні у її захисті від агресії РФ

А ще місяць тому була оптимістична новина про те, що Європу з'єднає з Індією інфраструктурний коридор через Аравійський півострів та Ізраїль.

Тоді ж прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаніягу нагадав хасидам, які збиралися їхати на святкування юдейського нового року в Умань, що Бог не завжди захищав євреїв, як і землю Європи чи України.

Відомий ізраїльський журналіст навіть допустив воєнний конфлікт між Ізраїлем і Росією.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів