У Львові відкрили вулицю Івана Вакарчука: де розташована

17:12 7 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Сьогодні у Львові урочисто відкрили вулицю Івана Вакарчука - доктора фізико-математичних наук, заслуженого професора, багаторічного ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, Міністра освіти і науки України, Героя України.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

На відкриття вулиці прийшли рідні Івана Вакарчука, міський голова Львова Андрій Садовий, представники обласної влади, ректор та академічна спільнота ЛНУ ім. І Франка, студенти, депутати.

Вулиця розташована у Галицькому районі Львова, поруч із парком Івана Франка. Вона сполучає вулиці Яна Матейка та Устияновича.

«Коли Іван Вакарчук працював чи міністром, чи ректором – він завжди був попереду. Він брав на себе удар. Його ненавиділа бюрократична машина, зате любили і обожнювали студенти. Він дав певний тренд. Складно бути лідером, складно брати на себе відповідальність. Але мені приємно, що депутати взяли на себе відповідальність, і ми маємо у Львові вулицю Івана Вакарчука”, - зазначив під час відкриття вулиці міський голова Львова Андрій Садовий.

Водночас син Івана Вакарчука - Святослав – подякував усім за підтримку та за вшанування пам’яті батька.

«Для нашої родини – це велика честь і дуже тепла подія. Я хочу подякувати усій громаді за підтримку, за вшанування пам’яті мого тата. А також усім, хто безпосередньо приймав рішення щодо найменування: депутатам, міському голові, членам комісії.

Для мого батька головне було зробити всіх нас – дітей, студентів і всіх навколо себе – освіченими, глибокими людьми, які відповідають за свої слова і за свої вчинки. 

Дякую, за збереження цієї пам’яті», - зазначив Святослав Вакарчук.

Раніше вул. Івана Вакарчука мала назву Кіндрата Рилєєва. Її перейменували у межах деколонізації топоніміки у межах Львівської МТГ. На сьогодні нові українські назви присвоїли вже  47 вулицям.  

Загалом у Львівській територіальній громаді дерусифікують 53 вулиці, названі на честь російських діячів чи мають назви, що асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою. Дві вулиці із цього переліку вирішили приєднати до існуючих, оскільки вони дуже малі. Ще одна вулиця перейменована в межах садового кооперативу.

Вакарчук закликає студентів їхати на Євромайдан до Києва (відео)

У Вакарчука народився син Іван: хто мама дитини

Перейменування вулиць у Львові: мешканці й підприємці не витрачатимуть власних коштів

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів