У Львові будуть вулиці Білозіра і Вакарчука

14:40 18 серпня 2022 р.

Фото до новини

Сьогодні на сесії Львівської міської ради перейменували ще 20 вулиць, які підлягають деколонізації.

Про це повідомила пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com

Тепер у Львові будуть вулиці Братів Дужих (замість вул. Комарова), Еммануїла Миська (замість вул. Врубеля), Євгена Гладишевського (замість вул. Мендєлєєва), Грицька Чубая (замість вул. Павлова), Левка Лук’яненка (замість вул. Шеремети), Стефанії Шабатури (замість вул. Жемчужникова), Богдана Гаврилишина (замість вул. Визвольної), Владислава Веливока (замість вул. Металістів), Карла Звіринського (замість вул. Венеціанова), Євгена Лисика (замість вул. Мельничука), Сембратовичів (замість вул. Перова), Кавова (замість вул. Михальчука), Ігоря Білозіра (замість вул. Герцена), Івана Вакарчука (замість вул. Рилєєва), Павла Сбитова (замість вул. Засядька), Софії Яблонської (замість вул. Заводської), Галицької Армії (замість вул. Глінки), Михайла Гориня (замість вул. Скрипника) Академіка Ярослава Ісаєвича (замість вул. Шумського) та Віталія Сапила (замість вул. Коряцької).

«Сьогодні на сесії на найменування було запропоновано ще 20 вулиць в межах деколонізації топоніміки. Відповідно, ще залишається 11 вулиць, над перейменуванням яких буде працювати робоча група і запропонує рішення вже на найближчі засідання сесії міської ради. Сьогодні вулиці перейменували в честь Героїв, відомих людей науки, освіти, культури. Нові назви вулиць будуть і своєрідною комунікацією про відомих людей, які творили, творять і будуть творити Україну», - зазначив перший заступник міського голови Львова, керівник робочої групи з питань перейменування вулиць Андрій Москаленко.            .

При перейменуванні вулиць була врахована і думка громади. Раніше впродовж тижня у Львові тривало онлайн-голосування за варіанти нових топонімів. Пропозиція нової назви для кожної з вулиць, яка набрала найбільше голосів на веб-порталі міської ради, отримала один додатковий голос при ухваленні рішення відповідною робочою групою. 

Як наголосив перший заступник міського голови, керівник робочої групи Андрій Москаленко, список топонімів з варіантами перейменування робоча група сформувала на основі пропозицій від мешканців, громадських організацій, наукових та мистецьких інституцій.

Нагадаємо, у червні цього року у Львові у межах деколонізації вже перейменували 8 вулиць. Ще 11 вулиць отримали нові, українські, назви у Винниках та Рудне.  Отож, на сьогодні у Львівській громаді вже перейменували 39 вулиць.

Загалом у Львівській територіальній громаді дерусифікують 53 вулиці, названі на честь російських діячів чи мають назви, що асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою. Дві вулиці із цього переліку вирішили приєднати до існуючих, оскільки вони дуже малі. Ще одна вулиця перейменована в межах садового кооперативу. Повний перелік вулиць - на сайті Львівської міської ради.

Важливо, після перейменування вулиць у Львівській громаді мешканцям не потрібно буде змінювати документи. Замінити документи будуть змушені лише підприємці, для них ця процедура буде безкоштовною. Детально про зміну документів  можна прочитати за посиланням.

Перейменування вулиць у Львові: мешканці й підприємці не витрачатимуть власних коштів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів