Російський мільярдер, уродженець Львова, вирішив отримати українське громадянство

12:19 10 червня 2022 р.

Фото до новини

Російський мільярдер, уродженець Львова, який потрапив під західні санкції після вторгнення Росії в Україну, засновник «Альфа-банку» Михайло Фрідман вирішив отримати українське громадянство.

Про це повідомив в інтерв'ю українському Forbes голова Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) України Олександр Новіков, пише Dailylviv.com.

Він відповів на запитання, чи потрібно Україні конфіскувати великі активи чи дати можливість власникам засудити війну та виплатити Україні компенсації.

«По-перше, санкції буде накладено на всіх російських олігархів. Якщо вони не засудять публічно війну, Путіна і не визнають територіальну цілісність України, включно з Кримом та Донбасом, вони втратить все майно в Євросоюзі. По-друге, група Єрмака – Макфола найближчим часом напрацює рамки подальших дій підсанкціонованих осіб та можливу процедуру виходу з-під санкцій, у тому числі шляхом передачі коштів чи активів до фонду покаяння. Поки що йде обговорення цієї ідеї. Остаточне рішення ухвалює президент України.

Наскільки мені відомо, Михайло Фрідман консультується з українською владою щодо того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи в Україну. Такий сценарій можливий і для інших великих російських бізнесменів українського походження, наприклад Віктора Вексельберга, який народився в Дрогобичі.

Це податки, що вигідно Україні. Фінансувати знищення режиму Путіна за рахунок російських олігархів – мабуть, це найкраще, що може зробити Україна за таких обставин. Це вигідно і самим росіянам, адже Путін руйнує та вбиває російську економіку та росіян теж».

Журналіст запитав Новікова, чи складніше накладати санкції на Фрідмана, якщо він відмовиться від російського громадянства і залишиться громадянином Ізраїлю. Новіков пояснив, що планується створення санкційної коаліції, до якої мають приєднатися Туреччина, Ізраїль та ОАЕ. За його словами, Ізраїль точно приєднається до цієї коаліції.

8 червня Bloomberg повідомив, що російські бізнесмени та члени їхніх сімей, які потрапили під санкції ЄС через війну в Україні, намагаються домогтися відміни обмежувальних заходів у судах. За цими даними, до європейських судів уже подано близько 20 позовів. Серед тих, хто намагається оскаржити санкції, — Роман Абрамович, Андрій Мельниченко (СУЕК), Петро Авен та Михайло Фрідман («Альфа-Груп») та Дмитро Конов (колишній голова «СІБУРу»).

У березні Національний банк України (НБУ) визнав акціонерів Альфа-банку Михайла Фрідмана (32,86%), Германа Хана (20,97%), Олексія Кузьмічова (16,32%) та Петра Авена (12,4018%) такими, що втратили бездоганну ділову репутацію, і позбавив їх права голосу у банку. Фрідман і Авен, які потрапили під жорсткі санкції через війну в Україні, скаржилися на своє важке матеріальне становище.

ЄС затвердив шостий пакет санкцій проти РФ, але поки що простив гріх Кірілу

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів