Путіну потрібний не Донбас, а триколор над Києвом, – експерт

23:54 10 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: nnm.me

Про це заявив у суботу політолог Центру з інформаційних проблем територій НАН Назар Мазур.

Звернення Путіна до сепаратистів з проханням відкласти референдум 11 травня – лише пафосний крок, що має на меті переконати Захід, що він не впливає на бойовиків на сході України і не відповідає за подальшу ескалацію конфлікту в Україні. Про це заявив сьлогодні, 10 травня, в ексклюзивному коментарі для інформагенції «7 Днів-Україна» політолог Центру з інформаційних проблем територій НАН України Назар Мазур.

За його словами, сьогоднішнє рішення донецьких та луганських «республіканців» свідчить не про їх самостійність, а про чітке виконання плану Путіна. «У теперішніх умовах пряма військова агресія Росії проти України може викликати різку реакцію заходу, аж до введення сил НАТО в західні області нашої держави, що ставить світ на межу ІІІ Світової війни, до якої Путін не готовий. Тому, він прагне, щоб в Україні почалася повномасштабна громадянська війна, де російські диверсійні групи будуть лише частиною різноманітних «народних ополчень, а Заходу буде важко довести пряму участь російських військ у конфлікті», – підкреслив політолог.

«Для реалізації цього сценарію, необхідно якнайбільше провокацій, які можуть розколоти українське суспільство. Референдум 11 травня на Донбасі може стати справжньою «червоною ганчіркою» для проукраїнської частини місцевих мешканців, яких у цих областях абсолютна більшість. Якщо сепаратисти проголосять, що за незалежність Донецької та Луганської народних республік проголосувало більшість населення областей, проукраїнські активісти вийдуть захищати свої інтереси за прикладом Одеси і Харкова», – вважає Назар Мазур.

«Саме відкритий збройний конфлікт між прихильниками «республік» та проукраїнським населенням Донбасу є основним завданням референдуму 11 травня. Він може розпалити ту громадянську війну в Україні, про яку мріє Путін: щоб українці стріляли в українців», – зауважив експерт.

«Лише за умови громадянської війни в Україні, Володимир Путін зможе виконати «мету свого життя» – підняти російський «триколор» над «матір’ю міст руських» – над Києвом», – підсумув Назар Мазур.

Як інформував «Щоденний Львів», колаборанти Росії на Донеччині заявили, що наразі вони не відокремлюватимуть цю область від України – таке стверджував у суботу самопроголошений «голова центральної виборчої комісії Донецької народної республіки» Роман Лягін, натомість голова партії «Справедливая Россия» та її фракції в нижній палаті парламенту РФ Сєргєй Миронов заявив у суботу: «Рішення Путіна щодо псевдореферендуму на Донбасі «будуть сильними й зваженими»; тим часом дільниці «кримського» псевдореферендуму про «незалежність» Донеччини організують і в Москві; журналіст московського інтернет-видання «Lenta.ru» Міхаїл Чернов дійшов у четвер висновку, що Росія готує «миротворчу» операцію в Україні, секретар РНБО Андрій Парубій на запитання «Чи існує ймовірність введення в Україну так званих «миротворчих військ»?» відповів: «Росія введе війська в Україну після тисячі смертей», опозиційний депутат Держдуми (нижньої палати парламенту) Російської Федерації Ілля Пономарьов розповів 10 травня в коментарі інтернет-виданню «Gordonua.com»: «Росія не піде на пряме військове вторгнення, проте буде постійно підтримувати сепаратистські настрої в східних областях України»; натомість директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан вважає, що мета Путіна – не Схід України, а контроль над Києвом і газотранспортна система.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів