Колаборанти Росії на Донеччині запевнили, що наразі вони не відокремлюватимуть цю область від України

23:27 10 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Таке стверджував у суботу самопроголошений «голова центральної виборчої комісії Донецької народної республіки» Роман Лягін.

Журналіст радіостанції «Эхо Москвы» Ілья Рождєствєскій повідомляє сьогодні, 10 травня, в публікації «Ліпше існувати в ізоляції, аніж в умовах окупації»:

«У Донецьку в неділю відбудеться «референдум», але практично ніхто в керівництві самопроголошеної «народної республіки» не може пояснити те, що станеться потім. У місцевому ЦВК стверджують, що, за підсумками голосування, ДНР (тобто так звана «Донецька народна республіка». – Ред.) не стане незалежною й не відокремиться від України. При цьому у виборчкомі не виключають, що надалі ці питання знову будуть винесені на плебісцит».

Журналіст «Эхо Москвы» також цитує ось яку сьогоднішню заяву самопроголошеного «голови центральної виборчої комісії ДНР» Романа Лягіна на прес-конференції в суботу: «Відповідь «так» (на незаконному псевдореферендумі про незалежність «ДНР». – Ред.) не означає, что Донецька область увійде до складу Росії чи залишиться частиною України або отримає статус самостійної держави. Ми просто хочемо домогтися підтримки більшості населення нашого регіону. Таким чином ми отримаємо моральне право заявити, що ми невдоволені тим, що відбувається в країні, ми вимагаємо змін».

Ілья Рождєствєскій розповів також: «Журналісти продовжують насідати й намагаються з'ясувати: «Що станеться після референдуму?». Але це запитання залишається фактично без відповіді. Позитивний підсумок голосування легітимізує нову владу в очах світової спільноти. Якщо ж населення проголосує проти, то це покаже, що воно, можливо, невдоволено владою ДНР».

«Розвивати цю неглибоку думку Лягін відмовляється, – продовжує журналіст «Эхо Москвы». – Він лише зазначає, що восени пройдуть вибори глави регіону, а в найближчому майбутньому можливий ще один референдум, але вже про статус регіону: чи буде Донецька область незалежною, залишиться у складі України або стане новим суб'єктом Російської Федерації. Однак про те, коли відбудеться це голосування, керівник ЦВК не говорить: рішення з цього приводу ще не прийняте».

Як інформував «Щоденний Львів», опозиційний депутат Держдуми (нижньої палати парламенту) Російської Федерації Ілля Пономарьов розповів сьогодні, 10 травня, в коментарі інтернет-виданню «Gordonua.com»:

«Путіну потрібен цей «референдум», щоб оцінити реальну соціальну базу проросійських настроїв на сході України. Зрозуміло, що результати голосування «намалюють. Але тут важлива явка виборців, яку від громадськості приховають, але президенту Росії доповідатимуть.

Для Путіна референдум стане маркером. Повірте, Кремль уважно вивчить результати «голосування». Не публічно оголошені, звичайно (вони заздалегідь відомі), а саме справжні, які від громадськості приховають.

Явка покаже реальну соціальну базу проросійських настроїв. Я особисто не думаю, що поріг явки перевалить за 10% від загального числа жителів Донбасу.

Росія не піде на пряме військове вторгнення, проте буде постійно підтримувати сепаратистські настрої в східних областях України. Окрім геополітичних завдань, Путіну треба довести російському народу, що Майдани ні до чого доброго не приводять.

Навіть якщо на референдум прийдуть менше 10% виборців, це означає, що конфлікт триватиме, нехай і не в гострій фазі. Росія буде неформально підтримувати цей тліючий вогонь.

Фінальне завдання Путіна зрозуміле – довести, що він виявився правим щодо Майдану, що революція – безперспективна, що київська влада повинна впасти. Причому впасти саме від рук пересічних українських громадян, які б зрозуміли – мовляв, ці «майдануті» нездатні керувати, економіка падає, країна розвалюється, в усьому винен уряд Майдану.

Не думаю, що Росія офіційно визнає результати «референдуму» 11 травня. Але «намальовані» результати голосування стануть черговою картою Кремля в іграх зі Заходом – мовляв, значна кількість жителів сходу України – за Росію.

Нічого доброго від «референдуму» я не чекаю. Це буде черговий крок до ескалації напруженості.

«Щоденний Львів» інформував також, що голова партії «Справедливая Россия» та її фракції в нижній палаті парламенту РФ Сєргєй Миронов заявив у суботу: «Рішення Путіна щодо псевдореферендуму на Донбасі «будуть сильними й зваженими»; тим часом дільниці «кримського» псевдореферендуму про «незалежність» Донеччини організують і в Москві; журналіст московського інтернет-видання «Lenta.ru» Міхаїл Чернов дійшов у четвер висновку, що Росія готує «миротворчу» операцію в Україні, секретар РНБО Андрій Парубій на запитання «Чи існує ймовірність введення в Україну так званих «миротворчих військ»?» відповів: «Росія введе війська в Україну після тисячі смертей», натомість директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан вважає, що мета Путіна – не Схід України, а контроль над Києвом і газотранспортна система.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів