Росія готує «миротворчу» операцію в Україні, – ЗМІ

09:34 9 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: censor.net.ua

Такого висновку дійшов журналіст московського інтернет-видання «Lenta.ru».

Журналіст московського інтернет-видання «Lenta.ru» Міхаїл Чернов розповів учора пізно ввечері в публікації «Військова рада у Москві. Росія готує в Україні миротворчу операцію» таке:

«У четвер, 8 травня, в Москві пройшла неформальна зустріч глав держав, які входять в Організацію договору про колективну безпеку (ОДКБ). Разом зі своїми колегами з Білорусі, Вірменії, Киргизії і Таджикистану президент Владімір Путін відвідав тренування з управління збройними силами Росії.

Основною темою зустрічі став розвиток ситуації на Україні. Експерти не виключають, що Москва готується до проведення на Україні миротворчої операції і прагне заручитися підтримкою союзників.

Візит президентів Білорусії, Вірменії, Киргизії і Таджикистану не був запланований заздалегідь. Алєксандра Лукашенка, Сержа Саргсяна, Алмазбека Атамбаєва та Емомалі Рахмона Владімір Путін викликав до Москви для екстрених переговорів, головна тема яких – ситуація на Україні.

Запрошення було з самого початку з військовим підтекстом. Глави держав відвідали тренування з управління Збройними силами Росії.

Відпрацювання відображення і нанесення ядерного удару, за словами російського Головнокомандувача, пройшла успішно. Українське питання буде сьогодні обговорюватися Путіним і на двосторонніх зустрічах з колегами.

Екстрене запрошення глав низки держав не випадково практично збіглося з переговорами російського президента з головою ОБСЄ Дідьє Буркхальтер, в ході яких українській владі у Києві було в черговий раз запропоновано піти по шляху мирного врегулювання конфлікту. Москва зажадала від Києва «припинити каральну операцію», відвести війська і сісти за стіл переговорів з представниками південно-східних регіонів України.

Владімір Путін, по суті, погодився з проведенням президентських виборів у республіці 25 травня, легітимність яких ставиться Москвою під сумнів. Паралельно глава держави попросив ополченців самопроголошених Донецької й Луганській «народних республік» відкласти проведення референдуму.

Пропозиції Путіна були підтримані главою ОБСЄ. Відповідь Києва не змусила себе чекати.

У ніч на 8 травня була завершена підготовка до військової операції на сході країни. Були повністю закриті блокпостами та військовою технікою міста Слов'янськ, Красний Лиман, Маріуполь.

Реактивна артилерія, бронетехніка і піхота виведені на вихідні позиції. Встановлено практично повну блокаду Одеси та Миколаєва, навколо яких споруджені блокпости, охоронювані бойовиками в чорній формі без відзнак.

У містах півдня України проведено ротацію силових структур. За даними українських джерел, завезені декілька тисяч бойовиків з Дніпропетровська та інших регіонів країни. 

Уранці 8 травня МЗС України назвав пропозиції Владімір Путіна «звичайним фарсом», секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Андрій Парубій заявив на брифінгу, що «антитерористична операція» проводитиметься незалежно від рішення тих чи інших диверсійних і терористичних груп з приводу референдуму». Відкинув можливість діалогу з ополченцями й в.о. президента України Олександр Турчинов.

На підтвердження своєї позиції українські військові, ймовірно, з Національної гвардії почали збройний штурм Маріупольської міськради. Реакція представників самопроголошених Донецькій і Луганській «народних республік» була швидкою. Поради ДНР і ЛНР відмовилися переносити референдум і заявили, що він пройде в намічені терміни 11 травня.

На думку експертів, ескалація насильства на Україну може призвести до необхідності російського миротворчого втручання. Більш того, підготовка такої операції, по суті, вже йде.

Так, ополченцям вдалося «відкрити» кордон в Луганській області між Росією і Україною для вільного переміщення людей і техніки. Паралельно за останній тиждень групі ополченців з 20 осіб вдалося знищити декілька українських РЛС, позбавивши таким чином українську армію можливості контролювати частину свого повітряного простору. 

Президент російської Академії геополітичних проблем генерал-полковник Леонід Івашов вважає, що на Україну необхідно ввести миротворчий контингент під егідою ОДКБ. Натомість керівник служби стратегічного планування Асоціації прикордонної співпраці Алєксандр Собянін переконаний, що задіяти ОДКБ для «миротворчої операції на Україні» немає ніякої необхідності.

«Росія може оголосити про своє рішення ввести миротворчий контингент для захисту мирних громадян України сваволі нацистів і звернутися з проханням до Білорусії, Казахстану, Таджикистану, Киргизії і ряду інших держав підтримати антинацистську позицію Росії участю в миротворчій операції в Україні», – сказав «Lenta.ru» Собянін.

Цілком можливо, саме про це говорив сьогодні Володимир Путін зі своїми колегами в Москві. І, судячи з усього, позиція Росії підтримку отримала.

«В Україні відбулися події, які не дозволяють спокійно сидіти осторонь і дивитися на те, що там відбувається», – заявив після зустрічі з Путіним Алєксандр Лукашенко. На думку глави білоруської держави, в першу чергу це стосується подій в Одесі.

«Це взагалі приводить нас до нехороших паралелей. І я дивлюся: на екранах телевізорів вже з'явилися ці паралелі. Ми пам'ятаємо Хатинь, коли кілька сотень сіл на території Білорусі були спалені фашистами ось за таким принципом», – сказав він.

«Неприйнятні подібні дії в будь-яких державах, і, тим паче, неприйнятно буде, якщо ми спокійно будемо дивитися на те, що відбувається. Це насамперед стосується Російської Федерації та Білорусі. Ми, природно, не можемо на це дивитися, бо там наші люди і вони волають про допомогу і вимагають реагування на подібні речі», – заявив Лукашенко, додавши, що ситуація розвивається дуже швидко».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів