Новий світ будується навколо конкуренції США і Китаю, - Боррель

20:40 12 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Процвітання ЄС базувалося на Китаї та Росії – російській енергетиці та китайському ринку, вважає високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики/віцепрезидент Європейської комісії Жозеп Боррель.

На загальній зустрічі послів Євросоюзу 10 жовтня очільник європейської дипломатії, високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що «старого світу більше не існує» і Європі час позбавлятися від залежностей, зокрема і залежності від США. Текст промови Борреля опубліковано на сайті Єврокомісії, пише Dailylviv.com.

«Наше процвітання базувалося на Китаї та Росії – енергетиці та ринку. Очевидно, що сьогодні ми маємо знайти нові шляхи отримання енергії з Європейського Союзу, наскільки це можливо, тому що ми не повинні змінювати одну залежність іншою. Найкраща енергія - це та, яку ви виробляєте вдома. Це призведе до сильної реструктуризації нашої економіки – це точно. Люди цього не усвідомлюють, але той факт, що Росія і Китай більше не є тими, ким [вони] були для нашого економічного розвитку, вимагатиме серйозної реструктуризації нашої економіки.

Доступ до Китаю стає дедалі складнішим. Коригування буде жорстким, і це створить політичні проблеми.

З іншого боку, ми делегували нашу безпеку Сполученим Штатам. Хоча співпраця з адміністрацією Байдена чудова, а трансатлантичні відносини ніколи не були такими хорошими, як сьогодні – [включаючи] нашу співпрацю зі Сполученими Штатами та моїм другом Тоні Блінкеном [держсекретарем США]: ми у фантастичних стосунках і багато співпрацюємо; хто знає, що буде через два роки чи навіть у листопаді? Що було б, якби замість Джо Байдена в Білому домі був Дональд Трамп або хтось на зразок нього? Якою була б відповідь Сполучених Штатів на війну в Україні? Якою була б наша відповідь в іншій ситуації?

Це деякі питання, які ми повинні поставити собі. І для мене відповідь однозначна: нам потрібно взяти на себе більше відповідальності. Ми повинні взяти на себе більшу частину відповідальності за забезпечення безпеки.

Ви - Сполучені Штати - дбаєте про нашу безпеку. Ви – Китай і Росія – заклали основу нашого процвітання. Це світ, якого вже немає», - констатував Жозеп Боррель.

«Днями на Празькій [Європейській] раді президент [Франції Еммануель] Макрон дуже чітко сказав: ми не можемо замінити одну залежність іншою. Ми щасливі, що ми імпортуємо багато скрапленого природного газу (СПГ) зі Сполучених Штатів – до речі, за високою ціною – і замінюємо російський газ американським і норвезьким газом, або азербайджанським – ну, з Азербайджану це невелика кількість. Але що станеться завтра, якщо Сполучені Штати з новим президентом вирішать не бути такими дружніми з європейцями? Чому ні? Ви можете уявити ситуацію, в якій наша критична залежність від СПГ, що надходить із Сполучених Штатів, також може опинитись у кризі», - застеріг Жозеп Боррель.

Також, за його словами, глибока конкуренція між США і Китаєм не стала несподіванкою.  «Є конкуренція між США та Китаєм. Це найважливіша «структуруюча сила». Навколо цієї конкуренції будується світ – подобається це чи ні. Дві великі сили – велика, велика, велика, дуже велика – змагаються, і ця конкуренція перебудує світ... 

Так, йде боротьба між демократичними системами та авторитарними системами. Але авторитаризм, на жаль, сильно розвивається. Не тільки Китай, не тільки Росія. Є авторитарний напрямок. Іноді вони все ще носять костюм демократії, але вони вже не демократії. Є дехто, хто взагалі не є демократією – вони навіть не бажають виглядати демократією», - сказав Жозеп Боррель.

«Всі біжать підвищувати процентні ставки. Це призведе до світової рецесії. Світ, який слідує за Федеральною резервною системою (США - Dailylviv.com), світ, який реалізує ту саму монетарну політику – тому що немає іншого шляху, інакше капітал потече – нагадує мені те, що відбувалося в Європі до євро, коли всі повинні були дотримуватися монетарної політики, політики, продиктованої Німеччиною. Тому що якщо ви не робили те саме, капітал відпливав, і ви повинні були це зробити, навіть якщо це була неправильна політика з ваших внутрішніх причин. Те, що відбувалося серед нас до євро, сьогодні відбувається на світовій арені», - вважає Жозеп Боррель.

Невибіркові удари РФ по Україні 10 жовтня - воєнний злочин, - Боррель

Світ переозброюється через напад росії на Україну: Китай і Європа серед лідерів

Блінкен назвав Китай найбільшим викликом міжнародному порядку

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

Путін пообіцяв Моді закінчити війну в Україні якнайшвидше

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів