Німецький політолог не вірить в анексію Донбасу Росією

00:25 11 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Експерт Шнайдер вважає: «Найближча мета Путіна – завадити виборам 25 травня. Якщо не вдасться – зробити зі сходу України свого роду протекторат, але приймати його до складу РФ зовсім не обов'язково».

Українська служба «Deutsche Welle» інформувала в суботу в публікації «Німецький політолог: Путін не збирається приймати Донбас в Росію»:

«Експерт з питань Росії, професор Ебергард Шнайдер у розмові з «DW» висловив свою думку про візит Путіна до Криму та прокоментував інтерв'ю канцлерки Німеччини Анґели Меркель.

9 травня президент Росії Володимир Путін відвідав військовий парад у Севастополі - на українській території, яку, незважаючи на протести з боку Києва та країн Заходу, анексувала Росія. Канцлерка ФРН Анґела Меркель незадовго до путінського візиту на кримський півострів висловила «жаль, що річниця завершення Другої світової війни в обстановці напруги використовується для параду».

8 травня в рамках Європейського форуму в Берліні канцлерка дала інтерв'ю, у якому детально виклала позицію Німеччини щодо України та Росії. Німецький експерт з дослідницького центру «ЄС – Росія», професор політології Ебергард Шнайдер у розмові з «DW» прокоментував основні висловлювання Меркель та візит Путіна до Криму.

DW: Анґела Меркель висловила «жаль» у зв'язку з візитом Володимира Путіна до Криму. Яка Ваша реакція?

Ебергард Шнайдер: Про цей візит, в принципі, було відомо завчасно. Путін повинен був там з'явитись – для нього це питання престижу. Щоправда, для нас Крим залишається українською територією.

Пригадаємо, що кілька днів тому російський лідер просив сепаратистів на сході України не проводити так званий «референдум» у призначені строки. Вони не погодились. Однак сьогодні він вирішує іншу задачу – у День Перемоги, 9 травня, показати на телевізійних каналах свою здобич – Крим.

– Враховуючи бажання сепаратистів на сході України проводити «референдум» про незалежність, чи почуватиметься Кремль зобов'язаним після Криму уводити у склад Росії Донбас?

– Повернусь до першочергового прохання Путіна на адресу сепаратистів. Він завчасно знав, що ті відмовляться його виконувати. Він закликав їх тільки для того, щоб добитись взаємних поступок з боку Києва у виді припинення антитерористичної операції у заколотницькому регіоні, а також отримати свого роду страховку від обурення у самій Росії, якщо «референдум» все ж таки не вдасться провести 11 травня. Відомо, що сепаратисти намагаються забезпечити якомога більшу кількість виборців, щоб їхній «референдум» відбувався на якомога ширшій території. Однак я вважаю, що це їм не вдасться.

– Яку реакцію Москви Ви все таки очікуєте на результати цього «референдуму»? Чи побачимо ми дві нових області у складі РФ?

– Ні, я в це не вірю. Найближча мета Путіна полягає у тому, щоб завадити проведенню виборів 25 травня. Наступний крок, якщо з якихось причин йому не вдасться зірвати вибори, – зробити зі східної України свого роду протекторат, однак приймати східні області України до складу Росії зовсім не обов'язково.

– Які сигнали, на Ваш погляд, на адресу Росії спрямувала Анґела Меркель у своєму інтерв'ю, яке вона дала 8 травня?

Анґела Меркель чітко визначила позицію Німеччини, якщо хтось у Росії і на сході України її забув. Вона виступила з певним застереженням: якщо продовжуватиметься дестабілізація на сході України, і будуть провалені вибори 25 травня, то вводитиметься наступний ступінь санкцій.

– Канцлерка ФРН у цій розмові пояснила виключення Росії з «групи вісьмох» «відсутністю спільних цінностей». Чи означає це, що берлін більше не бачить в Росії стратегічного партнера?

– Не знаю, однак я зрозумів її так, що у G7 зустрічаються країни, об'єднані фундаментом спільних цінностей. У будь-якому випадку повинен залишатись хоча б шанс на зближення. Після анексії Криму канцлерка на такий шанс у випадку з Путіним не розраховує.

– Проте чи не входить такий фундамент у поняття стратегічного партнерства?

– Знаєте, Путін ще на саміті ЄС - Росія у Римі у листопаді 2013 року доволі чітко визначив свою позицію і попрощався з європейськими цінностями. Своєю поведінкою у Криму він тільки підтвердив це.

– Як би ви інтерпретували висловлювання Меркель про те, що прогресу у взаємовідносинах з Росією досягти не вдалось? Вона розчарована?

– Думаю, так. Путін у особистих телефонних розмовах уже двічі обманув і її, і Обаму, коли заявляв про відведення своїх військ від кордону з Україною. Двічі цього не відбулось, тож вважаю, що тепер обидва лідери переконались, що вірити у все те, що каже і обіцяє Путін, не можна і треба бути обережним».

Як інформував «Щоденний Львів», колаборанти Росії на Донеччині заявили, що наразі вони не відокремлюватимуть цю область від України – таке стверджував у суботу самопроголошений «голова центральної виборчої комісії Донецької народної республіки» Роман Лягін, натомість голова партії «Справедливая Россия» та її фракції в нижній палаті парламенту РФ Сєргєй Миронов заявив у суботу: «Рішення Путіна щодо псевдореферендуму на Донбасі «будуть сильними й зваженими»; журналіст московського інтернет-видання «Lenta.ru» Міхаїл Чернов дійшов у четвер висновку, що Росія готує «миротворчу» операцію в Україні, секретар РНБО Андрій Парубій на запитання «Чи існує ймовірність введення в Україну так званих «миротворчих військ»?» відповів: «Росія введе війська в Україну після тисячі смертей», опозиційний депутат Держдуми (нижньої палати парламенту) Російської Федерації Ілля Пономарьов розпові 10 травня в коментарі інтернет-виданню «Gordonua.com»: «Росія не піде на пряме військове вторгнення, проте буде постійно підтримувати сепаратистські настрої в східних областях України»; директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан наголошує, що мета Путіна – не Схід України, а контроль над Києвом і газотранспортна система, політолог Центру з інформаційних проблем територій НАН Назар Мазур вважає: «Путіну потрібний не Донбас, а триколор над Києвом».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів