Найважливішого інформатора США в Росії вже, мабуть, немає

14:14 4 грудня 2022 р.

Фото до новини

Знайти іншого такого у Москві, хто знає воєнні плани Кремля, вкрай важко, хоча в Росії стає більше людей, які бажають продавати конфіденційні дані.

Про це повідомило Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Низка арештів російських шпигунів в Європі за останні тижні може бути результатом інформації, отриманої від джерела в російських службах, – оцінює в інтерв'ю для Польського прес-агенства (PAP) колишній керівник відділу Центрального розвідувального управління в Москві Джон Сайфер. 

Однак, як він додав, незважаючи на це, Росія досі має більше шпигунів на Заході, ніж має Захід на території РФ.

Упродовж останніх місяців Європу сколихнула низка шпигунських скандалів: російських «нелегалів» виявили та заарештували у Швеції, Норвегії та Нідерландах. Чи можна пов’язати ці випадки? На це питання відповідає Джон Сайфер:

«Моя відповідь, звичайно, звучить так: я не знаю, тому що я більше не маю доступу до такої інформації. Але якщо мені довелося спекулювати, моя раціональна теорія полягає у тому, що відбуваються дві речі: хтось, ймовірно, у США, джерело в Управлінні S (російська розвідка, що займається агентурою) або іншому відділі, який опікується нелегалами. Раніше ми казали, що для виявлення "крота" потрібно мати "крота"», – каже колишній офіцер ЦРУ та колишній керівник відділу спецслужби в Москві.

«По-друге, можна уявити, що в умовах війни і того, що робить Путін, у Росії є більше людей, які бажають продавати конфіденційні дані, що допомагають службам "з’єднати крапки"», – додає він.

Те, що Сполучені Штати мають або мали особисте джерело в Кремлі, також може підтвердити публікація російських планів війни перед вторгненням в Україну.

«Отримати таке джерело в Кремлі дуже, дуже, дуже важко, враховуючи атмосферу параної та інтенсивність контррозвідки в Росії», – наголосив Джон Сайфер, додаючи, що припускає, однак, що інформатора виявили та вивезли з Росії, а шанси на те, щоб знайти друге подібне джерело, дуже малі.

Колишній офіцер ЦРУ також зазначив, що, зокрема, у виявленні російських шпигунів допомагає діяльність таких центрів, як слідчий портал Bellingcat. За його словами, на основі відкритих джерел ідентифікували особу росіянки Ольги Колобової, яка, видаючи себе за перуанську дизайнерку ювелірних виробів, втиралася в довіру до офіцерів НАТО в Італії.

Як стверджує Сайфер, незалежно від причини арештів російських шпигунів, які діяли не під дипломатичним прикриттям, вони є сильним ударом для російських служб, оскільки вони витратили багато зусиль та ресурсів, аби знайти свої джерела.

На думку експерта, війна в Україні ускладнює для Росії ведення шпигунської діяльності, наприклад, через видворення великої кількості російських дипломатів з Європи та інших західних країн. За словами Сайфера, арешти також є важливим сигналом, надісланим Москві, та дають надію на те, що Європа серйозніше сприйме загрозу з боку російських спецслужб.

Директор ЦРУ розкаже директору СЗР Росії про наслідки використання ядерної зброї

Путін здивований провалом, тож може тимчасово змінити свої цілі в Україні, - розвідка США

Путіна до війни в Україні підштовхнув власник соцмереж ВКонтакте і Однокласники - WSJ

Посилки з вибухівкою в Іспанії: хто виконавець і за що погроза,- розслідування ЗМІ

СБУ опублікувала перший список проросійських кліриків УПЦ МЦ

Макрон вважає, що Росії потрібно гарантувати безпеку

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів