Посилки з вибухівкою в Іспанії: хто виконавець і за що погроза,- розслідування ЗМІ

23:13 3 грудня 2022 р.

Фото до новини

Шість посилок з вибухівкою, які були відправлені в політичні та економічні установи Іспанії в останні дні, пов’язані з від’їздом іспанських експертів в Україну для розслідування воєнних злочинів, скоєних там російськими військами,

Це випливає з розслідування, висновки якого цитує в суботу, 3 грудня, щоденна газета «La Razon», пише Dailylviv.com.

За версією слідства, доставлення підозрілих вантажів мали збігтися з виїздом в Україну іспанських офіцерів так званої Групи підтримки поліції (EPA). За даними МВС Іспанії, серед 11 осіб, які вирушили в Україну, є співробітники національної поліції (Policia Nacional) і жандармерії (Guardia Civil).

Як пише «La Razon», із результатів розслідування наразі випливає, що діяла одна особа - такий собі вовк-одинак, можливо, не пов’язаний із жодною злочинною організацією. Надписи на конвертах належали одній особі.Однак  додають, що ця людина дуже добре навчена.

Крім того, встановлено, що вибухівка, знайдена в коричневих конвертах, не була саморобною, Тому триває міжнародний пошук, щоб з’ясувати, чи використовували такі пакети в інших країнах, щоб визначити, хто міг бути виконавцем.

Це шість однакових дерев’яних ящиків, з поршневою системою запалювання (електрика не потрібна). Коли конверт відкривається, штифт, з’єднаний з пружиною, вивільняється і вдаряє по згаданому поршню, викликаючи дефлаграцію та вивільнення осколків, що містяться в пристрої. 

Перший ящик був відправлений в офіс прем’єр-міністра Іспанії 24 листопада. Той факт, що перший пристрій було надіслано 24 числа, і громадська думка не була поінформована про те, що сталося, хоча розслідування розпочали негайно, призвів до виправлення інших, оскільки терорист чекав на суспільний резонанс, а його не було.

У середу, 30 листопада, подібний пакет був доставлений до посольства України в Мадриді, де один зі співробітників закладу отримав легкі травми, відкриваючи конверт.

У наступні години пакункиз вибухівкою були доставлені в збройову компанію, яка виготовляє зброю для України, Міністерство оборони Іспанії, посольство США в Мадриді, військову базу в Торрехон-де-Ардос поблизу Мадрида.

Терор проти українців за кордоном: ще два посольства отримали листи з погрозами, - Кулеба

Іспанія вже передала Україні першу партію ЗРК Hawk

Іспанія відправить в Україну поліціянтів і відкриє у Толедо навчальний центр для українських військових

Іспанія відправляє 14 винищувачів до Болгарії та Румунії для посилення східного флангу НАТО

400 українських снайперів пройдуть підготовку в Іспанії

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів