На Львівщині згадають 70-річчя примусового виселення етнічних українців із Закерзоння

18:56 26 серпня 2021 р.

Фото до новини

День пам’яті примусового виселення українців 1944-1951 рр. з українських етнічних земель, які після Другої світової війни увійшли до складу Польщі (Лемківщина, Надсяння, Холмщина, Південне Підляшшя, Любачівщина, Західна Бойківщина) відзначають в Україні з 2019 року у другу неділю вересня.

Цими днями громадська організація «Устріки» за фінансової підтримки департаменту комунікацій та внутрішньої політики  Львівської обласної державної адміністрації провела науково-практичну конференцію «Загублена мала Батьківщина». Захід присвячений 70-річчю примусового виселення етнічних українців із Західної Бойківщини 1951 р. Про це повідомила пресслужба ЛОДА, пише Dailylviv.com

У роботі конференції взяли участь представники  товариств з питань депортованих українців -  «Закерзоння», «Любачівщина», «Надсяння», Львівського та Івано-Франківського СКТ «Бойківщина»,  а також представники переселенських родин з Львівщини.

Учасники зустрічі обговорили напрацювання, проблеми та виклики для товариств сьогодні, поділилися історіями своїх родин про виселення.

«Етнічна культура кожного регіону складає генетичний код нації Українців. Культура, візерунки вишивки, пісні - все це і складає сутність бойків. Якою б болючою не була депортація, люди єдналися і незламний стрижень їхньої культури дав можливість перенести мову, пісню, побут в наступні покоління. Ми маємо і надалі популяризувати як трагічні сторінки історії українців, депортованих з території Закерзоння 1944-1951 років, так і культуру етнорегіонів», - зазначили організатори конференції.

Загалом, цьогоріч 15 громадських організацій стали переможцями  конкурсу серед інститутів громадянського суспільства і отримають фінансову підтримку від департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОДА на реалізацію проєктів на території 5 районів Львівщини.

День пам’яті примусового виселення українців 1944-1951 рр. з українських етнічних земель, які після Другої світової війни увійшли до складу Польщі (Лемківщина, Надсяння, Холмщина, Південне Підляшшя, Любачівщина, Західна Бойківщина) відзначають в Україні з 2019 року у другу неділю вересня. 9 вересня 1944 р. СРСР і Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням», згідно з якою українців примусово виселяли з Польщі, а поляків - з України.

Довідково:

ГО "СКТ "УСТРІКИ" - досліджує історичну правду про переселення етнічних українців з території повоєнної Польщі в 1951 році.

Делегація зі Львівщини вшанувала українців Закерзоння

Львів’яни виклали свічками мапу Закерзоння

Львів’яни вшанували в Закерзонні вояків УПА

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів