На Донбасі – до 300 професійних диверсантів з Росії, – експерт

18:04 8 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Deutsche Welle

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук заявив про це в інтерв’ю «Deutsche Welle».

Українська служба «Deutsche Welle» цитує цю інформацію сьогоднішній публікації «Як до рук сепаратистів на Донбасі потрапляє важка зброя?», в якій йдеться:

«За оцінками експертів, у конфлікті на Донбасі беруть участь близько 300 професійних диверсантів з Росії. Аналітики не виключають, що нелегальні постачання зброї до України продовжуються і зараз.

Ані Служба безпеки України, ані українське міністерство внутрішніх справ не оприлюднюють узагальнюючих цифр стосовно участі російських військових у конфлікті в Україні. Експерти вказують на складнощі подібного підрахунку, адже ця кількість постійно змінюється.

«Окрім розвідгруп, задіяні приватні оборонні структури, козаки та інші військові організації з Росії. Тому чітко відокремити, хто з них громадянин Росії, хто «новоспечений росіянин» із Криму, а хто місцевий бойовик чи кримінальник - доволі складно», – заявив у розмові з Deutsche Welle експерт з питань міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

За його приблизними оцінками, усього озброєних сепаратистів, які беруть участь у бойових діях, на Донбасі до п'яти тисяч. До них варто додати місцевих жителів, які відіграють роль масовки або підтримки, каже експерт.

Як розповів у розмові з «DW» керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, на кінець квітня в Україні перебувало близько 300 професійних диверсантів з Росії. Він також повідомив: «Утім, водночас ми фіксували і виведення професіоналів, тобто військовослужбовців 45 полку повітрянодесантних військ Росії і Другої окремої бригади спеціального призначення Головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил РФ». Джерел інформації у Центрі не називають, однак зазначають, що публікують її лише за наявності підтверджень із трьох джерел.

Із кінця квітня відбувається заміна професійних російських диверсантів, оскільки є ризики їхньої ідентифікації, зазначає Тимчук. «До нової зміни входять козаки і, як ми їх називаємо, «туристи Путіна». Це відставники-пенсіонери, які за фактом ніякого відношення до держструктур не мають, але при тому володіють серйозним бойовим досвідом. Зокрема, чеченці, яких бачать у Слов’янську, – це колишні військовослужбовці російського батальйону «Восток», – говорить експерт.

На думку Тимчука, російські військові на Донбасі відіграють «роль ядра». «Вони здатні швидко згрупувати навколо себе тисячі мешканців і стимулювати їх», – зазначає експерт. За його даними, у Краматорську, приміром, за участь в акціях люди отримують 400 гривень, а за штурм приміщення – 1000 гривень на день.

Міцна броня сепаратистів

Найбільш загрозлива ситуація на Сході України – у Краматорську та Слов’янську. Там на озброєнні у сепаратистів – гранатомети та ракетно-зенітні установки, якими вони, згідно повідомлення МВС, збили вже три гелікоптера. За словами командувача Національної гвардії Степана Полторака, проросійські сепаратисти озброєні гранатометами, мінометами, кулеметами і «добре навчені».

Дмитро Тимчук пояснює потрапляння важкої зброї з Росії до рук сепаратистів в Україні корупцією та контрабандою, які попри посилення кордонів нікуди не зникали. А на думку Олексія Мельника, арсенали російської зброї завозилися до України завчасно. 

«Поставки продовжується, скоріш за все, і зараз», – зазначає експерт. За його словами, зброя, котру можна бачити в сепаратистів на фото, зокрема, найновіші автомати Калашникова «є на озброєнні тільки в російській армії, в українській їх не було».

Спецоперація у Слов'янську

На думку експерта, можливості для нелегальних постачань зброї до України – величезні. Зокрема через Крим та узбережжя Азовського моря із використанням дрібних суден та катерів, за його словами, практично без перешкод переправляються як люди, так і вантаж. «Контроль кордонів посилений, утім перекрити дві тисячі кілометрів практично не можливо», – констатує Мельник».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів