Українським чоловікам у Європі треба припинити соціальні виплати - міністр РП

16:55 15 вересня 2024 р.

Фото до новини

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав уряди країн Європейського Союзу припинити соціальну підтримку українських біженців призовного віку.

Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com. Під час виступу на Ялтинській європейській стратегії в Києві Радослав Сікорський запропонував скасувати соціальні виплати для українських чоловіків мобілізаційного віку в Європі, аби заохотити їх захищати свою країну. підкреслив, що це необхідно для перемоги України у війні.

"Ось практичне рішення, яка допоможе фінансам Західної Європи, політично допоможе традиційним партіям проти правих радикалів і допоможе Україні. Припиніть виплачувати соціальну допомогу особам, які підпадають під українську мобілізацію. Не повинно бути жодних фінансових стимулів для уникнення призову в Україні. Отримання пільг за ухилення від призову та захисту своєї країни не є правом людини", - сказав Сікорський.

Очільник польської дипломатії також згадав про інциденти з російським безпілотником, який останніми днями залетів до Латвії, та російською крилатою ракетою, яка впала на територію Польщі у 2023 році. Це, за його словами, додаткові причини, чому уряди країн ЄС повинні припинити фінансову підтримку чоловіків призовного віку і посилити оборонні зусилля проти Росії.

Понад 4,1 мільйона українок та українців мали статус тимчасового захисту в країнах ЄС у липні цього року, і близько 22% з них були дорослими чоловіками, згідно з даними статистичної служби ЄС - Євростату.

"Дійсно, настав час порушити питання про розробку програм повернення українців додому з боку Європейського Союзу. Безумовно, для цього мають бути створені відповідні умови. Проте це має бути на порядку денному. Я підтримую ідею міністра Сікорського", - заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Раніше цього року Україна прийняла нове законодавство та здійснила інші заходи, включаючи зниження призовного віку з 27 до 25 років, щоб збільшити темпи мобілізації до армії. Згідно з новим законом Київ зобов'язав українців, які проживають за кордоном, стежити за інформацією про призов на військову службу в Інтернеті, а також закликав їх повернутися додому і приєднатися до боротьби проти російського загарбника.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів