Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна та уповноваженої РФ з прав дитини

18:10 17 березня 2023 р.

Фото до новини

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт Путіна та уповноваженої РФ з прав дитини.

Про це інформує BBC, пише Dailylviv.com.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародні ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна, а також уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують в незаконній депортації населення та дітей з території України до Росії.

Владімір Путін, президент Російської Федерації, скоріше за все несе відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії Федерація (згідно зі статтями 8(2)(a)(vii) і 8(2)(b)(viii) Римського статуту)", - йдеться в повідомленні пресслужби суду.

Йдеться про воєнні злочини, які були скоєні щонайменше з 24 лютого 2022 року.

У повідомленні Міжнародного кримінального суду зазначається, що "існують розумні підстави вважати, що Путін несе індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини" - через безпосередню участь, дії спільно з іншими людьми або ж через неспроможність здійснювати належний контроль над цивільними та військовими підлеглими, які вчиняли дії або допускали їх вчинення.

Приблизно такою ж є підстава видачі ордера на арешт Марії Львової-Бєлової, яка з 2021 року є уповноваженою РФ з прав дитини, - за виключенням пункту про "неспроможність здійснювати належний контроль над військовими підлеглими".

Попри наявність ордера на арешт Путіна та Львової-Бєлової, МКС не має повноважень заарештовувати підозрюваних і може здійснювати юрисдикцію лише в країнах, які підписали угоду про заснування суду.

Росія не є підписантом цієї угоди, тому навряд жодного з них екстрадують.

Речниця російського МЗС Марія Захарова вже повідомила, що рішення Міжнародного кримінального суду для Росії не має значення.

"Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей", - повідомив у фейсбуці генпрокурор України Андрій Костін.

За його словами, тепер світові лідери можуть обмежити спілкування з Путіним.

"Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності",- відзначив Костін.

Він назвав рішення МКС історичним та подякував прокурору МКС Каріму Хану, який відвідував місця скоєння воєнних злочинів в Україні.

Домовилися у Львові, що Міжнародний центр з переслідування злочинів агресії РФ відкриють у Гаазі

Путін підтвердив удари по Україні з високоточної зброї великої дальності

Путін взяв керівництво військовими діями в Україні на себе

Путін не розраховує на ЗС Росії: на кого зробив ставку

 

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів