Китай, Туреччина та інші країни-бенефіціари російської війни в Україні

10:33 22 серпня 2023 р.

Фото до новини

Китай після початку російської агресії проти України різко збільшив обсяги постачання в РФ продукції подвійного значення.

Британське видання The Telegraph опублікувало розслідування з цього приводу. Про нього розповідає "Голос Америки", пише Dailylviv.com.

Згідно з інформацією The Telegraph, китайсько-російська торгівля цього року вперше подолає планку 200 мільярдів доларів. При цьому експорт товарів, потенційно придатних для використання у військовій сфері, останнім часом зріс більше, ніж утричі.

За даними дослідницької організації Molfar Global, лише китайська компанія Shantou Honghu Plastics за два місяці відправила до Росії тисячу дронів. Причому ця компанія називає себе гуртовим продавцем дитячих іграшок. Продані Китаєм дрони під виглядом «іграшок» легко переоснащуються, щоб вести відеозйомку, розвідку або скидати гранати.

Крім того, китайські компанії постачали Росію вертольотами та оптичними прицілами (імпорт цієї продукції у 2022 році зріс майже вдвічі порівняно з минулим роком). Китай також експортував до Росії продукцію з титанових сплавів, які необхідні для виробництва військових літаків та зброї.

Як раніше повідомляло видання «Верстка», майже всі чіпи та мікропроцесори також вирушають до Росії через Китай. Словом, легше перерахувати те, що не постачає Китай Росії з товарів подвійного призначення, ніж наводити ввесь список.

Тим не менш, Пекін всі звинувачення у військовій підтримці Росії відкидає.

США вже оголосили санкції проти низки китайських компаній. Загроза застосування вторинних санкцій змусила згорнути великі фірми з Китаю співробітництво з країною-агресором.

Пекін офіційно не підтримує російську агресію проти України, але й не особливо засуджує її, говорить в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» економічний оглядач, публіцист Максим Блант. За його словами, Китай не давав жодних конкретних заяв щодо свого нейтралітету у зв'язку з війною в Україні.

Китай отримав Росію у своє «безроздільне користування» і його дуже влаштовує такий стан справ, стверджує економічний оглядач Максим Блант.

«Китай отримав великий ринок збуту - починаючи від автомобілів і закінчуючи ширвжитком і всім іншим. І у світлі того, що у Пекіна зараз серйозні економічні проблеми – зокрема, проблеми з надвиробництвом – це Китаю дуже до речі. Нинішня ситуація допомагає Пекіну уникнути найважчих наслідків».

«Тому, якщо вже говорити про те, чи є якийсь бенефіціар у цій війні, то це Китай, – наголосив Блант. - Це було помітно з самого початку. Ну а Росія без китайських поставок, швидше за все, і воювати б так довго не змогла і, ймовірно, не зробила б ставку на війну на виснаження. Добре вже одне те, що поки не йдеться про військово-технічну допомогу Пекіна Москві».

«Китайці все ж таки добре порівнюють ринки – величезний західний і карликовий - порівняно з ним - російський», – резюмував експерт.

Економічний оглядач Семен Новопрудський вважає, що Китай щодо війни в Україні, як і з багатьох інших світових проблем, займає двоїсту, лукаву позицію.

На думку Новопрудського, Пекін завжди треба оцінювати за його справами, а не за словами.

«Постійно публічно брехати з різних приводів – традиція китайської політики, – каже співрозмовник «Голосу Америки». - Звичайно, Китай постачає в Росію продукцію подвійного призначення і це робитиме надалі. Жодних способів зупинити такі поставки у Заходу немає. Тож це ще одна причина, через яку Заходу потрібно надати Україні далекобійні ракети та літаки F-16, а не сподіватися лише на санкції».

Семен Новопрудський також зазначив, що Пекін – один з головних бенефіціарів війни, поряд із Туреччиною: «І Об'єднані Арабські Емірати помітно виграють від цієї війни. Росія за підтримки – зримої та незримої деяких країн, включаючи Китай, продовжуватиме бойові дії, доки її не зупинять військовим шляхом. Якщо заморозити війну без повного повернення українських територій, тоді це буде перемога путінської Росії.

Китай запевнив, що не надаватиме зброю Росії - Блінкен

Залізниця з Китаю в Європу обмине Росію

Китай і Росія погодилися докласти більше зусиль "для поліпшення глобального управління"

Вісь Китай-Москва дуже небезпечна, - прем'єр-міністр Польщі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів