Курильські острови окуповані Росією: Україна підтримала позицію Японії

17:51 7 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Сьогодні, 7 жовтня, Верховна Рада України прийняла Постанову про Звернення до міжнародного співтовариства щодо Північних територій Японії (Курильських островів).

Про це інформує пресслужба ВРУ, пише Dailylviv.com.

За ухвалення відповідної постанови проголосували 287 депутатів.

У Зверненні (проект Постанови за реєстр. №8108) Верховна Рада України:

заявляє про підтримку позиції Японії щодо її Північних територій;

визнає, що зазначені території продовжують перебувати під окупацією Російської Федерації;

закликає міжнародне співтовариство продовжити вживати всіх можливих заходів для договірно-правового оформлення статусу Північних територій Японії;

звертається до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів іноземних держав світу про послідовну підтримку та відповідні дії щодо врегулювання статусу Північних територій Японії.

Токіо заявляє, що Радянський Союз незаконно захопив Північні території невдовзі після капітуляції Японії у Другій світовій війні у серпні 1945 року. Москва стверджує, що це було зроблено «законно».

Сьогодні Курильські острови адміністративно належать до Сахалінської області Росії

Острови мають важливе економічне значення. Зокрема, у шельфі Охотського моря є великі запаси вуглеводнів, а також надзвичайно рідкісного металу ренію, який використовують у ракетній техніці та авіабудуванні. 

Наприкінці квітня цього року Японія вперше від 2003 року назвала Курильські острови незаконно окупованими Росією. Поштовхом до цього стала війна Росії в Україні, яку Японія суворо засудила.

Довідка

Курильські острови - архіпелаг у Тихому океані, що простягається від південного краю Камчатки до японського острова Хоккайдо.

Японія включає острови до складу округу Немуро префектури Хоккайдо. Архипелаг складається з 20 великих і понад 30 дрібних островів, які поділяються на Велику Курильську гряду та Малу Курильську гряду.

Це вулканічні острови, що простягаються на 1300 кілометрів (700 миль) на північний схід від острова Хоккайдо (Японія) до півострова Камчатка (Росія), відділяючи Охотське море від північної частини Тихого океану.

Зараз на Курилах проживає всього 20 тис. жителів, їх єдиним зв'язком із зовнішнім світом лишається пором на острів Сахалін, який курсує щотижня, — авіарейси з островів занадто дорогі. При цьому в регіоні вкрай погана ситуація з доступом до інтернету і мобільного зв'язку і є всього 13 км асфальтованих доріг. Уряд РФ планував розвивати на островах туризм, однак через відсутність інфраструктури ці плани не було здійснено.

Критична інфраструктура ЄС і НАТО - під загрозою, - Анджей Дуда

Загроза атомної війни - найвища з 1962 року, - Джо Байден

Зеленський закликав НАТО до превентивного удару по Росії

У Польщі близько 3,5 млн біженців з України, - маршалок Сейму

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів