Безхатько Віщур-Бойко не потрібна ні Росії, ні Україні: суд у Львові

11:14 2 грудня 2021 р.

Фото до новини

Галицький райсуд Львова виніс вирок Олені Віщур (Бойко) за публічні заклики до змін меж території України, звільнивши її по відбуттю покарання.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 25 листопада, пише Dailylviv.com. Протягом серпня – жовтня 2016 року жінка, позиціонуючи себе як «львівська журналістка у вигнанні», брала участь у трансляціях на каналах інтернет-радіостанції «Zello» — «АТО Донецк» і «Наша Новороссия».

Зі слів обвинуваченої, Західна Україна «заражена бацилою» і це є «раковая опухоль неонацизма».

«Тут надо спасать здоровую часть общества и эту опухоль удалить. Удалить ее в соответствии с законодательством Украины. Декомунизация, прекрасно, и так, вернуть всё в границы 39-го года, до 39-го года. Галичину — Польше, Буковину – Румынии, Закарпатье — Венгрии и Словакии. Всё. А оставшаяся часть будет относительно здорова… Раз есть закон о «декомунизации», его надо выполнять, надо отменять «Пакт Риббентропа-Молотова», надо возвращать европейским государствам эти части отобранных у них территорий. Так что это вполне логично и с точки зрения международного права, где-то даже правильно», — заявляла вона.

«Журналістка у вигнанні» постійно висловлювала невдоволення владою в Україні, говорила, що мусила втекти на територію Російської Федерації, тому що в Україні її думок не розділяли, погрожували їй розправою.

Канали «АТО Донецк», дописувачами якого є 135 789 осіб та «Наша Новороссия», дописувачами якого є 8 397 осіб інтернет-радіостанції «Zello», створені та адмініструються на тимчасово окупованій території у місті Донецьк, але їх прослуховують користувачі інтернету по всій території України. Звукозаписи також публікувалися на YouTube.

Кримінальне провадження зареєстрували 7 грудня 2018-го. Але за оперативною інформацією, підозрювана ще у 2015 році виїхала до Росії, проживала в Москві та періодично виїжджала на території окупованого Криму і Донбасу.

Віщур значились у розшуку. Але 16 січня 2019-го була затримана на пункті пропуску «Гоптівка», коли намагалась перетнути кордон і потрапити в Україну.

«Журналістку» видворили з Росії за порушення правил перебування в країні. Не маючи російського громадянства, виду на проживання, візи, дозволу на тимчасове проживання і т.п., Віщур повинна була виїхати по закінченню строку в 90 днів, але не зробила цього.

У грудні 2018-го Преображенський суд Москви оштрафував Віщур на 5000 рублів і постановив примусово видворити її за межі РФ.

Жінка залучила адвоката і подала апеляцію, переконуючи суд, що в Україні вона зазнає політичного переслідування. У Росії проживає її дочка, яка вийшла заміж за росіянина і перебуває у процесі оформлення російського громадянство. Але суд це не переконало, тому що зять не вважається близьким родичем, а проживання в РФ інших родичів не призводить до порушення прав Віщур на повагу до сімейного життя.

За матеріалами справи, 10 грудня 2018 року о 8 ранку під час перевірки дотримання міграційного законодавства поліцією в районі Гольяново міста Москва виявлена громадянка України, яка в’їхала в РФ без візи ще 12 березня 2016-го і по закінченню 90 днів не покинула територію країни.

У рішенні суду наведені пояснення Віщур, яка вину визнала і розповіла, що приїхала в Росію для участі в телеефірах в якості експерта. Патент на ведення трудової діяльності не оформляла, тому що робота має разовий характер. Згодом їй стало відомо, що Служба безпеки України завела на неї вже другу кримінальну справу, а тому, на її думку, вона не може вернутися в Україну. Віщур говорила, що зверталась в органи Федеральної міграційної служби Росії за наданням політичного притулку, але отримала відмову. Періодично вона нібито зверталась у різні інстанції за отримання притулку, але їй відмовляють. Реєстрацію на території Москви їй оформляють знайомі, на підставі міграційних карт, які вона отримує у різних фірмах, які спеціалізуються на такій діяльності.

За повідомленням ГУ МВД Росії по м. Москва, Віщур із заявою про надання тимчасового чи політичного притулку, а також із клопотанням про визнання біженцем на території РФ не зверталася.

Російський суд не побачив доказів реальної загрози безпеці Віщур у випадку повернення на батьківщину. Не надано доказів, що станом на грудень 2018-го стосовно Віщур порушено кримінальну справу і вона переслідується за ознаками раси, громадянства, віросповідання, національності, приналежності до певної соціальної групи чи з політичних мотивів. Натомість було долучено документ ще 2015 року, в якому Віщур фігурувала в якості свідка, чого, на думку суду, було не достатньо для висновку про можливе незаконне кримінальне переслідування Віщур в Україні.

Кримінальне провадження, в якому згодом судили Віщур, українські правоохоронці зареєстрували 7 грудня. Того ж дня повідомлення про підозру жінці, фактично проживаючій у Москві, скерували на адресу її реєстрації у Львові.  Рішення про видворення прийнято московським судом 10 грудня. 16 січня після депортації повідомлення про підозру вручили Віщур особисто.

25 лютого 2019-го Московський міський суд залишив скаргу адвоката в інтересах Віщур без задоволення.

В Україні жінка провела в СІЗО 1 рік 1 місяць 16 днів.

Підсудна винною себе не визнала. Не заперечуючи висловлювань, які їй інкримінують, жінка пояснювала, що робила такі заяви в закритому чаті під час приватного спілкування і це є її власна думка та не має нічого спільного із закликами до зміни території України. Але суд вважає ці аргументи захисту спростованими. Під час слідчого експерименту встановлено, що будь-хто може зареєструватися на сайті «Zello» та прослуховувати прямі трансляції каналів «АТО Донецьк» та «Наша Новоросія».

Суд також не погоджується, що це обвинувачення є порушення права на свободу слова і волевиявлення. На території України існує багаторічний триваючий міжнародний збройний конфлікт, що безумовно обґрунтовує необхідність обмеження свободи слова.

У суді виступили двоє свідків, які наштовхнулися в інтернеті на виступи обвинуваченої.

Суд врахував так званий закон Савченко, який діяв у 2015-2017 роках. Велика Палата Верховного суду пояснила, що коли особа вчинила злочин в період з 24 грудня 2015 року до 20 червня 2017 року (включно), то до неї застосовується «закон Савченко» і весь термін попереднього ув’язнення зараховується як один день за два.

У даному випадку йшлося про злочини, скоєні у 2016-му.

Відтак суд призначив покарання — 2 років 3 місяці та 1 день позбавлення волі без конфіскації майна. З огляду на «закон Савченко» тюремне покарання вважається відбутим.

Про обвинувачену відомо, що вона була співзасновницею та активною учасницею громадської організації «Галицький яструб». Згідно з паспортом громадянина України, жінка була прописана за місцем знаходження Центру обліку та нічного перебування бездомних громадян, не мала постійного місця проживання, сталого джерела доходів, неодружена.

Головний колаборант Росії на Донеччині пригрозив Україні наступом

Російські колаборанти на Донеччині готують евакуацію з трьох міст, – нардеп

Путін продовжує домагатися амністії й легалізації російських диверсантів та колаборантів на Донбасі (відео)

Міський голова Львова підписав ухвалу про заборону концертів артистів-колаборантів (відео, оновлено)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів