Половина внутрішньо переміщених осіб-пільговиків з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму живуть під Росією

14:34 25 листопада 2020 р.

Фото до новини

Станом на 24 листопада кількість зареєстрованих в Україні внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму становить 1 млн 458 тис. 737 осіб.

Про це Інна Голованчук розповіла в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Якщо на листопад кількість зареєстрованих переселенців становить близько 1,5 млн, то з них кількість людей, які живуть на тимчасово окупованій території, – близько половини. Тобто це люди, які формально залишаються на окупованих територіях і реєструються як внутрішньо переміщені особи виключно з соціальних міркувань. Якщо йдеться про реальних переміщених осіб, то ми говоримо про 700-800 тис. Це люди, які виїхали звідти й постійно живуть на підконтрольній уряду України території" - стверджує заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук .

Заступниця міністра розповіла, що впродовж 4 років Мінреінтеграції реалізує програму забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб. З 2017 по 2019 роки придбано понад 270 квартир для проживання приблизно 800 ВПО. За результатами 2020 року планується придбання 85 квартир у співфінансуванні з місцевою владою. Сумарно це покриває потребу в житлі для 260 переміщених осіб. На наступний рік в проекті бюджету передбачили на цю програму 125 млн грн, що дозволить забезпечити закупівлю близько 325 об’єктів житла.

Близько 80% внутрішньо переміщених осіб зазначають, що для них повна інтеграція в соціум вважається реалізованою після придбання нерухомості у власність. Тому, напевно, кожен із 700 тис. скаже, що йому потрібно житло, але точну кількість можна буде обрахувати після відкриття цієї програми для внутрішньо переміщених осіб. За програмою передбачено залучення 25,5 мільйонів євро на пільгові кредити на житло для ВПО. Це житло для приблизно 680 сімей.

У держбюджеті на 2020 рік вперше за часи збройної агресії РФ проти України було передбачено кошти для виплати грошової компенсації громадянам, чиє житло було зруйновано внаслідок збройної агресії РФ.  За нашою інформацією, сказала Інна Голованчук, близько 700 будинків є повністю зруйнованими: "На 2021 рік за цією програмою передбачається 114 млн грн. ...За 3-4 роки ми зможемо провести всю компенсацію".

У Львові повідомили, де шукати допомоги переселенцям

У Львові відкриють для переселенців зі сходу України й Криму соціальний гуртожиток

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів