У Львові повідомили, де шукати допомоги переселенцям

20:28 17 жовтня 2016 р.

Фото до новини

З 2016 року діяльність громадської організації «Крим-SOS» поширюється на всі західні області.


Відео: Львівський прес-клуб

І серед програм, які реалізує ця організація, є також програма надання одноразових допомог внутрішньо переміщеним особам, які переживають певні труднощі: приїхали вперше, залишаються без підтримки своєї родини або мають багато дітей. Розмір допомоги коливається в межах 3-4 тисяч гривень.

Про це сьогодні,  17 жовтня, під час відеомосту з Ужгородом на тему: «Проблеми адаптації та соціалізації внутрішньо переміщених осіб у місцеві громади», який відбувся у Львівському прес-клубі, повідомила позаштатний радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО у Львівській області Оксана Яковець.

За її словами, звертатися за допомогою до громадської організації «Крим-SOS» можуть і внутрішньо переміщені особи, які зараз мешкають в Закарпатській області. 

Також у Львові міськрада прийняла рішення виплачувати зі свого бюджету одноразову допомогу внутрішньо переміщеним особам, які опинилися в  складних життєвих обставинах, наприклад, через хворобу. Допомога складає до трьох тисяч гривень. Але на неї можуть претендувати тільки ті переселенці, які осіли у Львові.  

- За два з половиною роки, відколи в країні триває антитерористична операція, соціальні служби вже визначилися з певними напрямами у роботі з внутрішньо переміщеними особами. На сьогодні врегульовані заходи та  програми соціальної підтримки, напрацьовано нормативно-правову базу. У Львівській області працюють комісії, які визначають право людей на державну соціальну допомогу, - розповідає вона.
Проте акцент допомоги роблять на підтримці ініціатив внутрішньо переміщених осіб, які прагнуть адаптуватися в місцеві громади та започаткувати власну справу. Заради цього тісно співпрацюють як зі службою зайнятості, так і з міжнародними організаціями, які мають можливість підтримати їхню ініціативу.

За останніми даними, у Львівській області зареєстровано 11 тисяч 932 особи. Але ніхто не відстежує статистику тих осіб, які виїхали.

- Соціальну допомогу отримують понад сім тисяч. Є поодинокі випадки, коли люди ще приїжджають. У вересні вперше в соціальних службах області  зареєструвалися 12 осіб. Ці люди могли приїхати раніше, але не зверталися до соціальних служб, - говорить Оксана Яковець.

Секретар Регіонального штабу з питань соціального захисту населення з тимчасово окупованої території та районів АТО в Ужгороді Анжела Логінова повідомила, що в Закарпатті обліковано 4 626 внутрішньо переміщених осіб. 

- З них 65 відсотків проживають в Ужгороді та Мукачеві. 650 внутрішньо переміщених осіб виїхало за межі області: хтось виїхав за кордон на заробітки, хтось повернувся додому, хтось поїхав в інші області. У 2014 році Закарпатська ОДА надала один мільйон 800 тисяч гривень для потреб переміщених осіб. На 2016, 2017 та 2018 роки передбачено по 500 тисяч гривень для потреб ВПО. Проте у 2016 році було надано лише 200 тисяч. На ці кошти були оздоровлені діти, - розповідає вона.

Також Закарпатська область отримала від управління Верховного комісара ООН у справах біженців 910 тисяч гривень. Цю допомогу поділили між 160-ма родинами.

- Одна родина отримувала від п’яти до семи тисяч, залежно від потреб, - каже Анжела Логінова.
Отож, внутрішньо переміщені особи, які мешкають зараз в Закарпатті та  потребують допомоги, можуть звертатися в «Крим-SOS» до Юрія Шевали (тел.: (067)672-13-87) та до Енвера Бекірова (тел.: (066) 633-34-00). 


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів