Велике будівництво: у Трускавці реконструювали гімназію, у Братковичах добудовують нову школу

17:08 2 вересня 2021 р.

Школа №2-гімназія в Трускавці

Школа №2-гімназія в Трускавці

Нова українська школа вимагає не лише реформи системи освіти, але й відповідного матеріального забезпечення. Особливо - нових комфортних та безпечних класів для учнів. Саме тому одним із основних напрямів програми Президента “Велике будівництво” на Львівщині стало відновлення навчальних закладів та будівництво нових. Яскраві приклади цього - реконструкція школи №2-гімназії в Трускавці та будівництво школи у Братковичах.

Про це Dailylviv.com повідомили у пресслужбі ЛОДА.

Одна з найкращих шкіл у Трускавці - загальноосвітня школа №2-гімназія. Через нестачу місця під навчальні класи, вона не могла прийняти всіх учнів, які прагнули навчатися саме в цьому закладі. У 2020 році тут навчалося 905 школярів та працювали 85 педагогів. Але приміщень, щоб розмістити учнів так, як потрібно, не вистачало.

Як зазначає заступник директора школи Любомира Кремко, минулого року учні старшої школи були змушені навчатися з учнями молодшої. Додаткову проблему сворювало те, що графік занять у них був різний, тому коли одні навчалися — у інших була перерва, а, відповідно, і галас. Тому саме створення додаткових приміщень для навчання в цьому навчальному закладі було одним із першочергових завдань реконструкції, яку здійснили минулого року.

У школі капітально відремонтували та утеплили фасад, замінили покрівлю та облаштували внутрішні інженерні мережі. Але найважливіше, що замість мансардних приміщень, добудували ще один поверх навчального закладу. Завдяки цьому школа отримала додаткову площу від навчальні класи.

Вартість реконструкції - понад 37 млн грн. Проводили роботи у межах програми Президента України «Велике будівництво».

Цього року добудований поверх у навчальному закладі офіційно запрацює. Зараз завершуються роботи з облаштування приміщень під класи. У новозбудованому поверсі розміститься молодша школа і вже цього року прийме перших учнів. Новенькі шкільні меблі та обладнання школа отримала у межах проєкту «Нова українська школа».

Окрім начальних класів, на новозбудованому поверсі працюватиме і кіностудія, де під час гурткової роботи займатимуться учні.

“Державна підтримка особливо важлива для навчальних закладів, які демонструють високі показники успішності, та у які хоче потрапити значна кількість учнів. Можливість навчатися в одному з кращих закладів району додатково мотивує дітей здобувати знання. Добудова приміщення для молодшої школи у Трускавецькій школі №2-гімназії створить базу для якісного та комфортного навчання”, - зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Ще одним подарунком для школи стало нове кухонне обладнання. У межах нової реформи шкільного харчування, яка реалізується під протекцією першої леді України Олени Зеленської, Трускавецька школа №2-гімназія отримала сучасний габаритний холодильник, кухонну плиту, посудомийну машину, обладнання для чищення картоплі та багато іншого.

«Ми насправді відчули турботу держави про шкільну освіту, адже за останні роки наша школа отримала масштабні капіталовкладення, які збільшують можливості для якісного навчального процесу та сприяють комфорту учнів. Сподіваємось, що так продовжуватиметься і надалі, бо у нас є що розвивати і є для цього багато ідей», - зазначила Любомира Кремко.

Проведення капітальних ремонтів навчальних закладів Львівщини суттєво активізувалося протягом останніх двох років. Однак завдяки “Великому будівництву” реалізовуються і значно масштабніші проєкти - будівництво нових шкіл та розмороження шкіл-довгобудів. Серед них - школа  ЗОШ  І-ІІ ступеня у селі Братковичі Львівського району на 180 учнівських місць.

Реалізація цього проєкту надзвичайно важлива для села, оскільки 170 учнів Братковицької ЗОШ зараз навчаються в аварійному приміщенні без спортзалу та актового залу. На стінах та підлозі з’явився грибок. А в орендовану  їдальню діти ходять через дорогу в інший корпус.

«Стара школа потрохи стає непридатною для навчання. І я дуже рада, що нарешті в нашому села буде нова школа з комфортними та безпечними умовами», - ділиться враженнями Оксана, мама однієї з учениць.

Загальна вартість проєкту – понад 49 млн грн. Фінансування здійснюється за рахунок коштів ДФРР та місцевого бюджету.

Запланована дата введення будівлі в експлуатацію – січень 2022 року.

На сьогодні залито фундамент, вимурувано цегляні стіни і перегородки, змонтовано міжповерхові перекриття, встановлено металопластикові віконні блоки, накрито металочерепицею дах. Змонтовано зовнішні електричні мережі та трансформаторну підстанцію. Проведено роботи із внутрішнього облаштування стін.
 
Зараз прокладають каналізаційну систему, внутрішній водопровід та електричну проводку. Встановлюють пожежну сигналізацію, вентиляційну систему, завершують санвузли та утеплюють фасад. Виконуються роботи з благоустрою території.

Тож уже невдовзі сучасна комфортна і безпечна школа буде готова прийняти своїх перших учнів.
 
«Школа у Братковичах - один з позитивних прикладів того, як у стислі терміни можна реалізувати  важливий проєкт для громади. Будівництво нових безпечних та комфортних навчальних закладів - важлива інвестиція у майбутнє наших дітей, їхнє здоров’я та знання. Тому наголошую на необхідності вчасно завершити роботи та виконати їх якісно», - наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Реалізація проєктів із реконструкції та будівництва шкіл вимагає постійної координації та співпраці центральної та місцевої влади. Саме на місцях здійснюють підготовку документації та контроль за виконанням робіт. Відповідно, лише за підтримки та співпраці громади і місцевих керівників з вищими державними органами стає можливо швидко та якісно виконувати самі масштабні завдання.

Програма Президента «Велике будівництво» дає можливість розбудовувати мережу навчальних закладів області. І надзвичайно важливо нею правильно скористатися. Тепер школи Львівщини поступово змінюють своє часто ще радянське обличчя на європейські стандарти.

Велике будівництво модернізує інфраструктуру та створює нові робочі місця
Скоро до школи: Львівщина хоче купити через аукціон 54 автобуси Школярик

751 школа на Львівщині має свій сайт, але більшість активніші у соцмережах

4 громади на Львівщині отримали понад 10 млн грн субвенції на соціально-економічний розвиток. На що підуть гроші

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів