Львівські науковці розробили біодобрива на основі чорного трюфеля

19:35 7 січня 2022 р.

Фото до новини

Науковці Національного лісотехнічного університету України розробили мікробіологічні добрива на основі гриба мікоризоутворювача (чорного трюфеля).

Про це інформує пресслужба Львівської ОДА, пише Dailylviv.com.

«В області діє Комплексна програма  підтримки та розвитку сільського господарства, яка передбачає закупівлю мікробіологічних засобів захисту рослин нашими фермерами. Торік цей напрямок не був достатньо ефективно реалізований і нам важливо донести аграріям переваги, які вони зрештою отримають. Перш за все, використання цих засобів дозволяє зменшити негативний вплив хімічних засобів на якість продукції та ґрунтів, тому така пропозиція має привернути увагу, перш за все, виробників саме органічної продукції. Львівщина – це прикордонний регіон, тому ми маємо хороші можливості для експорту екологічно-чистої продукції в європейські країни», - наголосив заступник голови ЛОДА Віталій Загайний.

За словами науковців, основним завданням біологічних добрив є стимулювання росту та розвитку рослин та підвищення їхньої стійкості до захворювань. На відміну від хімічних засобів, ці препарати дозволяють покращити якість ґрунтів і зменшити до мінімальних показників залишок хімічних речовин у зібраному врожаї.

«Кожна рослина росте винятково в симбіозі з грибами та бактеріями, але цей ріст та якість самих ґрунтів легко можна зіпсувати хімічними засобами. У цьому випадку необхідні корисні речовини не надходять до кореня. Тому важливо відновити мікоризний симбіоз в ґрунті. До прикладу, цю функцію виконує препарат створений на основі плодового тіла чорного трюфеля, основу якого складає пігмент меланін. Він трансформує пестициди, нейтралізує важкі метали, створює сприятливе середовище (ризосферу) навколо ґрунту для того, щоб рослина могла рости», - розповіла кандидатка біологічних наук та доцента кафедри екології Інституту екологічної економіки НЛТУ Вікторія Оліферчук.

До переваг, які отримають в результаті використання таких засобів фермери відносять: кореневе живлення рослин, їхня стійкість до посухи, засолення чи забруднення важкими металами, збільшення врожайності.

«Це місцева розробка. Нам важливо залучати львівських науковців до прикладних досліджень в галузі сільського господарства», - додав заступник.

Після запуску ринку землі питання збереження її якості стало вагомішим. Саме тому зацікавлення області в популяризації серед аграріїв засобів, здатних покращити якість ґрунтів теж зросла.

«Вимоги до якості продуктів з кожним роком зростають. В багатьох країнах Європи товар може з’явитися на прилавках магазинів лише за умови відсутності у його складі шкідливих речовин. Вимоги до екологічності продуктів харчування зростають і у нас. Для виробників не менш важливою є фінансова складова. У довгостроковій перспективі вони отримають якісніші ґрунти, на яких збиратимуть більш «чисту» продукцію, за яку споживач буде готовий платити додатково», - зауважила директорка департаменту агропромислового розвитку ОДА Тетяна Гетьман.

Нагадаємо, що в межах обласної програми, фермерам, котрі використовують мікробіологічні засоби захисту рослин відшкодовують 50%  від їхньої вартості (в межах 50 тисяч гривень).

Скільки агропідприємств Львівщини порушують 5 правил застосування пестицидів і агрохімікатів

Львівські науковці розробили безсвинцеві припої і отримали Державну премію

Вісім львівських науковців увійшли до світового списку ТОП 2%

Вчені зі Львова і Києва винайшли новий алгоритм цифрової обробки кольорового зображення

Львівська вакцина від коронавірусу проходить тестування у польському інституті в Гданську

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів