Вчені зі Львова і Києва винайшли новий алгоритм цифрової обробки кольорового зображення

10:05 17 березня 2021 р.

Фото до новини

Досягнута можливість прямого виведення кольорового зображення на екрані дисплею без жодних втрат роздільної здатності та колірних характеристик вхідного зображення.

Дослідники з Інституту фізики конденсованих систем НАН України (Львів) та Інституту фізики НАН України (Київ) винайшли новий алгоритм цифрової обробки кольорового зображення на основі фізіологічної моделі Г’юбела. Описаний алгоритм цифрової обробки розкриває фізіологічний принцип колірної трансформації кожного пікселя зображення на два кольорові (з трьох базових кольорів RGB) і біле світло (W), який успішно й унікальним чином використовується на нейронному рівні системою колірного зору людини.

Про це повідомляє  пресслужба Національної академії наук, пише Dailylviv.

Суть винаходу полягає у тому, що вхідні колірні координати всіх кольорів пікселів зображення перетворюють у новий опонентний колірний простір, в якому кожен колір зображення описують двома хроматичними координатами – колірним тоном і насиченістю, а також третьою ахроматичною координатою, якою описують яскравість кольору. 

На основі цих даних знаходять ахроматичну координату субпікселя білого світла (W) і три координати кольорових субпікселів (R, G, B). У результаті перетворення вхідного зображення в опонентному просторі колірного зору людини формуються ідентичні кольори вхідного зображення Fop(W0, C1, C2) ≡ F(R, G, B) – при мінімальних яскравостях субпікселя білого світла (W) і кольорових субпікселів (R, G, B), що забезпечує можливість прямого виведення кольорового зображення на екрані дисплею без жодних втрат роздільної здатності та колірних характеристик вхідного зображення. Виконання тотожності кольорів, синтезованих двома моделями – Максвелла і Г’юбела, – підтверджено як чисельними розрахунками колірних координат двох кольорів, так і експериментальною перевіркою на створених прототипах – LED-дисплеях.

Львівські науковці розробили безсвинцеві припої і отримали Державну премію

Назарій Походило і Ярослав Гніліцький зі Львова одержали премію для молодих учених-докторів наук

Виші-мільйонери: Львівська політехніка - у 5-ці вишів України, які отримали найбільший дохід від депозитів

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів