Євросоюз матиме власний супутниковий інтернет - без Маска

08:43 12 листопада 2022 р.

Фото до новини

Супутниковий інтернет країн ЄС, як і Starlink, працюватиме на низькій навколоземній орбіті.

Про це повідомляє Reuters, пише Dailylviv.com. Країни ЄС і законодавці Європейського парламенту, ймовірно, наступного тижня досягнуть угоди щодо системи супутникового інтернету вартістю 6,8 мільярда євро. Проєкт ЄС з’явився на тлі зростання занепокоєння з приводу військових досягнень Росії та Китаю в космосі та різкого збільшення кількості запусків супутників.

З 2025 року в космос мають бути запущені 170 невеликих супутників ЄС, які імітуватимуть модель Starlink і гарантуватимуть незалежність країн Євросоюзу від іноземних компаній. Крім того, супутники можуть служити резервними у разі, коли кабельний або радіозв'язок порушується.

«Війна в Україні ще раз довела, як важливо мати незалежність, коли йдеться про певні стратегічні інфраструктурні проєкти та важливі ресурси. Наявність власної системи супутникового інтернету допоможе ЄС прискорити розгортання мережі не тільки в Європі, але й охопити Африку, пропонуючи африканським країнам альтернативу китайським продуктам, що насаджуються», - йдеться у повідомленні.

«Причина, чому Європа не хоче працювати з американською Starlink, ймовірно, пов'язана з повністю приватним бізнесом підприємця Ілона Маска, який, мабуть, не вважається надійним партнером після поглинання Twitter. І навіть під час української кризи Маск був у заголовках газет через Starlink. Система ж Galileo складається з численних компонентів, включаючи супутники в космосі, наземний сегмент у кількох місцях і кінцевих користувачів», - пояснює оглядач Reuters.

Системи GNSS існують по всьому світу - в США, ЄС, Китайській Народній Республіці та Росії. Супутниковим інтернетом наразі керують SpaceX, Amazon і Oneweb, а Китай свою систему має в розробці.

Польща передала Україні термінали Starlink

В Україні 1300 терміналів Starlink перестали працювати: Маск торгується з Пентагоном

Компанія Маска вимагає, щоб за Starlink платив Пентагон

Маск продовжить безкоштовно забезпечувати ЗСУ Starlink

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів