Blue Ghost - місячний посадковий апарат Макса Полякова

11:42 2 грудня 2021 р.

Фото до новини

Успіх української команди: вдалий технічний огляд NASA посадкового модуля Blue Ghost на крок наблизив Firefly Aerospace Максима Полякова до Місячної місії, яка відбудеться в рамках космічної програми Artemis.

Компанія Firefly Aerospace Макса Полякова готова запустити місячний десант Blue Ghost у 2023 році

Український бізнесмен Макс Поляков та Firefly Aerospace оголосили про вдалу технічну перевірку посадкового модуля Blue Ghost, проведену NASA. Ця подія ще на крок наблизила компанію до старту місії на Місяць, заплановану на вересень 2023 року.

Наприкінці жовтня Firefly Aerospace, розробник в галузі економічних ракет-носіїв, космічних кораблів та супутніх послуг у космосі, оголосила, що досягла важливої ​​віхи у глобальному космічному проєкті. Завдяки успішному завершенню технічної перевірки місячного посадкового модуля Blue Ghost можна запускати апарат у виробництво. В рамках глобального проєкту Firefly доведеться прилаштуватися до співробітництва зі сторонніми постачальниками (окрім Firefly Aerospace, у проєкт залучено ще 9 комерційних компаній). Адже наразі компанія усі компоненти до своїх агрегатів виготовляє у межах вертикально інтегрованої системи. Наприклад, двигуни модуля створювала українська компанія Flight Control. Тож, якщо все відбуватиметься за жорстким планом космічної агенції, вже у вересні 2023 року на ракеті Falcon 9 мунлендер Blue Ghost буде готовий доправити корисний вантаж на Місяць. 

Посадковий модуль від Firefly Aerospace має приземлитися в місячному басейні Mare Crisium з десятьма корисними навантаженнями NASA в рамках контракту на комерційні місячні вантажні послуги (CLPS), що обійшовся агенції у $93,3 мільйони доларів. Разом з цим на поверхню Місяця буде доправлено ще 5 комерційних вантажів. Blue Ghost стане вже п’ятим комерційним модулем, що опиниться на поверхні супутника (у 2022 році аналогічні місії запускають Astrobotic та Intuitive Machines).

Що ми знаємо про посадковий модуль Blue Ghost?

За попередньою інформацією, модуль буде два метри заввишки, що дозволить йому транспортувати до 155 кг корисного вантажу. Конструкцію буде обладнано зовнішніми камерами, щоб транслювати відео з поверхні Місяця. Місія Blue Ghost має стати першою з низки щорічних запусків ракет на місячну поверхню. Firefly Aerospace та Максим Поляков наголосили, що компанія буде забезпечувати комплекс послуг з безпечної доставки з інтеграцією корисного навантаження, запуск та приземлення модулю на поверхню Місяця. Обладнання та супутній інвентар, що будуть доставлені на супутник Землі, будуть використані для дослідження грунту поверхні Місяця та вивчення взаємодії сонячного вітру з магнітним полем Землі. Технології з навігації та збирання зразків, що продемонструє модуль, є важливими складовими повноцінного виконання запланованої місії.

Наразі на меті компанії розширення спектру послуг за прикладом SpaceX. Окрім вантажного модуля та ракет середнього класу, Firefly Aerospace працює над створенням швидкісного блоку SUV, що має стати третім ступенем ракети-носія. Саме він має виводити на навколоземну чи навколомісячну орбіту корисні вантажі у майбутньому. За сміливими прогнозами розробників це має стати початком місячної економіки та призведе до зростання кількості регулярних місій, націлених на обслуговування та доставлення корисного навантаження у простори супутника. Місяць – важливий осередок для більш далекоглядних планів людства. Він має стати центром виробництва та поновлення необхідних ресурсів для дослідників. Також не будемо забувати, що Море Кризисів завжди цікавило науковців: у минулі часи там побували три радянські космічні апарати Місяць 15, Місяць 23 та Місяць 24.

Про компанію Firefly Aerospace:

Назва:

Firefly Aerospace

Галузь:

Аерокосмічна промисловість

Засновано:

2017

Засновники:

Максим Поляков, Thomas E. Markusic

Головний офіс:

Cedar Park, Техас, США

Власник:

Максим Поляков

Дочірня компанія:

ТОВ «Файєрфлай Аероспейс Україна»

Український бізнесмен Макс Поляков розповів про освоєння космосу та власну мету

Ракета Firefly Alpha Макса Полякова успішно стартувала, але її політ був зупинений з метою безпеки

 

#Макс Поляков #Firefly Aerospace

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів