Ракета Firefly Alpha Макса Полякова успішно стартувала, але її політ був зупинений з метою безпеки

15:02 29 вересня 2021 р.

Фото до новини

Компанія Firefly Aerospace українця Макса Полякова вперше запустила ракету Alpha, але в польоті її довелося ліквідувати через відхилення від запланованої траєкторії.

У ніч з 2 на 3 вересня (за Києвом) приватна космічна компанія Firefly Aerospace, що належить українському бізнесменові Максу Полякову (Max Polyakov), здійснила дебютний запуск своєї ракети-носія Alpha. Старт РН здійснювався з пускового комплексу бази ВПС Ванденберг, розташованої в штаті Каліфорнія (США). Як анонсував співвласник компанії Макс Поляков, Firefly Aerospace повинна була запустити ракету ще минулого року, але через низку причин (таких як карантин) її старт неодноразово переносився.

Ракета Alpha успішно пройшла стадію тестування, змогла злетіти, розвинути надзвукову швидкість і витримати максимальний робочий тиск. Однак через 2,5 хвилини після старту її політ довелося перервати з центру управління Space Launch Delta 30 бази Ванденберг, слідуючи протоколам безпеки. Причиною екстреної ліквідації космічного апарату стало його відхилення від запланованої польотної траєкторії. Щоб не ставити під загрозу людей і об'єкти, які можуть виявитися в зоні падіння неконтрольованої ракети, вона була дистанційно підірвана у повітрі. Це стандартна процедура переривання польоту безпілотних космічних апаратів, що відхилилися від заданої траєкторії до моменту виходу на орбіту.

За словами представників компанії Максима Полякова Firefly Aerospace, пілотний запуск ракети компанії пройшов позитивно. Дотепер жодна приватна аерокосмічна компанія світу не зуміла при першому ж старті своєї РН повністю виконати польотний план і вийти на орбіту, вимушений підрив апарату є одним із знаних ризиків.

У компанії повідомили, що в цей час ведеться розслідування причин відхилення польотної траєкторії, в якому також беруть участь фахівці бази Ванденберг і Федерального авіаційного управління США. У якості потенційної причини фахівці називають зупинку одного двигуна першого ступеня, викликану незапланованим закриттям клапанів паливної системи. Про остаточні результати розслідування Firefly Aerospace повідомить після завершення всіх перевірок.

Про компанію Firefly Aerospace і її власника

Компанія Firefly Aerospace заснована в США у 2012 році Томасом Маркусиком (Thomas Markusic). Після ряду проблем, таких як судові претензії з боку конкуруючої організації Virgin Galactic, вона зазнала фінансових проблем та ініціювала процедуру банкрутства. Від закриття її врятував Макс Поляков, український підприємець, компанія якого EOS Launcher викупила акції Firefly Aerospace. Він відновив в штаті більшість колишніх співробітників і залишив в керівництві Томаса Маркусика.

Після того як її викупив Максим Поляков, Firefly Aerospace продовжила роботу над розпочатими раніше розробками. Провідним її продуктом стала Firefly Alpha, рідкопаливна ракета-носій, призначена для виведення до 1 тонни вантажу на низьку орбіту, 0,5 тонни — на високу, або до 600 кг — на геліосінхронну.

Firefly Aerospace — не єдиний проєкт Максима Валерійовича Полякова, пов'язаний з космосом. Бізнесмен бере активну участь у розвитку аерокосмічної індустрії України та володіє рядом компаній, пов'язаних з нею. У його власності (повній або частковій) знаходяться:

  • EOS Data Analytics — організація, що здійснює обробку космічних знімків і поставляє бізнесу аналітичні звіти на її основі;

  • EOS SAR — компанія, що займається створенням мікросупутників;

  • EOS SAT і Dragonfly Aerospace — фірма, зайняті розробкою оптичних супутників для комерційних космічних спостережень за Землею;

  • SETS — організація, яка розробляє електричні космічні силові установки;

  • Flight Control — підрозділ, відповідальний за розробку РРД.

Всі космічні проєкти підприємця об'єднані в рамках інвестиційного фонду Nooshere Ventures Partners.

В Україні Максим Поляков продовжує розвивати ряд космічних проєктів, основним з яких можна вважати підрозділ Firefly Aerospace в Дніпрі. Він займає площі колишнього заводу «Сфера». Штат підприємства налічує понад 200 осіб, які займаються дослідженнями та виробництвом дослідних зразків вузлів для космічних апаратів. 

На Львівщині запустили сигнал в космос

У Золочеві розпочали унікальне стеження за космосом

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів