«Copernicus»: Європейська Комісія та Держкосмос України співпрацюватимуть у космічній сфері

17:29 28 травня 2018 р.

Фото до новини

25 травня Європейська Комісія підписала угоду про співпрацю із Державним космічним агентством України. Її мета – поширення переваг програми спостереження та моніторингу Землі «Copernicus» за межі кордонів ЄС. Документ було підписано в рамках Європейської політики сусідства та Східного партнерства.

Програма Copernicus є найбільш амбітною та успішною програмою спостереження за Землею. Вона надає переваги під час моніторингу за землею, водою та атмосферою, а також підтримку в прогнозуванні, управлінні та зменшенні негативних наслідків природних катастроф. Потрібність її політики повних, вільних та відкритих даних доводить база користувачів в Європі та поза її межами, яка постійно поповнюється. За умовами співпраці Національний центр управління та випробувань космічних засобів України координуватиме та сприятиме використанню інформації та даних, які надаватиме програма Copernicus, різними українськими установами державного сектору, науковцями та приватними компаніями. Обидві сторони мають намір сприяти співпраці щодо обробки даних для спільного їх використання в таких сферах як довгострокове управління природними ресурсами, моніторинг за морськими та береговими зонами, управління водними ресурсами, вплив кліматичних змін та адаптація до них, зменшення небезпеки стихійних лих, харчова безпека та розвиток сільських місцевостей, а також питання управління охороною здоров’я.

Українські громадяни, науковці, дослідники та приватний сектор отримають повний, вільний та відкритий доступ до даних сім’ї супутників  Copernicus Sentinel, які використовують високошвидкісне з’єднання між хабами даних.
 
Кожна із сторін фінансуватиме власну діяльність та дотримуватиметься  принципу “необміну коштами” в рамках угоди співпраці.
 
25 травня договір підписали Директор із космічної політики, програми Copernicus та оборони Філіп Брюне, від імені Європейської Комісії, та Голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко.  
 
Довідка
Copernicus є найбільш амбітною та успішною програмою спостереження за Землею. Вона вже допомогла врятувати життя людей на морі чи в рамках рятувальних заходів під час природних катастроф, таких як землетруси, лісові пожежі чи паводки. Також вона дозволяє фермерам досягати кращих врожаїв, а політикам - розуміти та реагувати на кліматичні зміни. В рамках цієї програми проводять збір даних із супутників, які ведуть спостереження за Землею та із наземних станцій, повітряних та морських сенсорів.

Позитивними досягненнями та політикою повних, вільних та відкритих даних програми Copernicus користуються в усьому світі. У рамках програми Copernicus проводять обробку даних. У результаті кінцеві споживачі отримують достовірну та актуальну інформацію в шести тематичних сферах: моніторинг землімоніторинг морямоніторинг атмосферикліматичні зміниреагування на надзвичайні ситуації та безпека.

Ви вже можете отримувати ці послуги. Вони є можливими завдяки даним спостереження за Землею, які зібрали сім супутників Copernicus Sentinel, які наразі перебувають на орбіті. Також дані надають розмаїті місії інших операторів.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів